Svemirski letovi

Vojager 1,drugi dio

06 Srp 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 vojager1.2      

Oko Voyagera 1 se 'promijenila okolina': Samo što ne uđe u nepoznato...
Izvještaji govore kako je svemirska letjelica Voyager 1 došao do ruba solarnog sustava. Letjelica koja je u svemir lansirana 1977. godine izaći će iz našeg solarnog sustava u otvoreni svemir.
Voyager 1 nalazi se 18,5 milijardi kilometara od Zemlje, a posljednjih godina znanstvenici su čekali da postane prvi objekt poslan s naše planete koji će napustiti solarni sustav i ući u zonu izvan Mliječne staze, piše New York Times.

Međutim, znanstvenici nisu sasvim sigurni kako ćemo znati kada se to dogodi, odnosno kako ćemo znati kada napokon dođe u nepoznato i što će ondje otkriti.
Voyager 1 još nije ušao u otvoreni svemir, ali je ušao u područje koje nitko ne može objasniti, područje koje je gotovo sigurno posljednja zona, tehnički govoreći, vladanja Sunca.

Promijenila se okolina

Izvještaji govore kako se odjednom oko Voyagera 1 promijenila okolina. Srećom, glavni instrumenti Voyagera 1, kao i njegovog blizanca Voyagera 2 koji se nalazi 15,15 milijardi kilometara od Zemlje, još uvijek rade i nakon svih ovih godina. Znanstvenici vjeruju da bi sonda mogla slati podatke do 2020. ili čak 2025. godine kada će ostati bez plutonijskih izvora energije pa će njezini odašiljači prestati emitirati.

Voyager 1 šalje informacije istraživačkim centrima u SAD-u, Španjolskoj i Australiji. Zadaća mu je bila da ispita udaljene planete Sunčeva sustava Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Ta je zadaća izvršena još 1989. godine, ali je potom usmjeren dublje u svemir, otprilike u smjeru prema središtu naše galaktike Mliječne staze.
.
preneseno sa
http://dnevnik.hr/vijesti/tech/oko-voyagera-1-se-promijenila-okolina-samo-sto-nije-izasao-u-nepoznato---293630.html


.
Izvještaji, govore kako, se odjednom, oko Voyagera, 1 promijenila okolina
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment