Svemirski letovi

NASA

08 Srp 2011
(Reading time: 2 - 4 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 shutle     NASA izgubila bitku s Roscosmosom:Rusi ce dominirati svemirom

 

DANAS kada space shuttle Atlantis poleti iz Svemirskog centra Kennedy na svoju posljednju misiju, to neće značiti samo kraj 30-godišnjeg američkog programa već i početak novog poglavlja u svemirskoj utrci. Poglavlje u kojem je prilično izvjesno da SAD više neće biti dominantna sila u istraživanju svemira.

Po prvi puta u posljednjih pedeset godina SAD više neće vlastitim letjelicama slati ljude u svemir, već će to na regularnoj bazi raditi samo njen vječni rival Rusija. Samo ta činjenica već je dovoljna da Rusije bude proglašena pobjednikom u tom dugotrajnom nadmetanju, a temelj tog uspjeha, kao i svemu ostalom, jest novac. I to ne na način da ga Rusi imaju više, već na način da su ga trošili manje.

Snalažljivost je Ruse održala na životu

Početak NASA-inog kraja ogleda se u činjenici da su samo njihove shuttle misije koštale 192 milijarde dolara, iako u posljednje vrijeme one nisu donijele neke relevantne pomake u istraživanju svemira. Sada kada su američki space shuttleovi nestali sa slike, u prvi plan uskaču ruski rustikalniji, ali ultimativno jeftiniji i pouzdaniji svemirski projekti.  U vrijeme kada je Gagarinov let u svemir 1961. godine bio označen kao dokaz supremacije sovjetske tehnologije, pitanje financiranja svemirskih projekata nije bilo dovođeno u pitanje, jer je prestiž u Hladnom ratu bio sve. No danas se i ruski i američki astronauti moraju "rukama i nogama" boriti za skupljanje novca. Za Rusiju je to bilo posebno evidentno u devedesetima kada državnog novca nije bilo u izobilju, pa su pribjegavali turističkim letovima i oglašavanjem izraelskog mlijeka i pereca na staroj postaji Mir.

Roscosmos velikim koracima grabi prema naprijed

Iako se tad činilo da je ruski svemirski program jednom nogom u grobu, ispostavilo se da je danas jedini ostao na nogama. Dok NASA životari, ruski Roscosmos grabi prema naprijed. Oni godišnje šalju barem četiri kozmonautske posade i 20 teretnih kapsula u svemir. Ove godine je ruska vlada odobrila 900 milijuna dolara za gradnju nove baze u Blagoveščenku. Još stotine milijuna dolara uložene su u razvoj nove rakete, preliminarno nazvane Rus, novih lansera za satelite zvanih Angara, i novo lansirno postolje za pouzdanu staru Soyuz raketu u Francuskoj Gvajani.

Osim toga, Rusija već pomalo dizajnira misiju iskrcavanja ljudi na Mars, testirajući ljude za uvjete koji vladaju na Crvenom planetu i pripremajući ih za tako dugačko svemirsko putovanje. Može se slobodno reći kako ruski svemirski program doživljava renesansu, piše PowerWall.

"Ukoliko radi, ne popravljaj!"

A tajna leži u ekonomičnosti i oslanjanju na stare tehnologije koje dobro funkcioniraju. "Ako radi, radi! U dizajnu se najviše cijeni jednostavnost, a isto vrijedi i za tehnologiju. Čemu izmišljati toplu vodu", kazao je inženjer Oleg Ivanovsky koji je dizajnirao prvog Sputnika.

Pola stoljeća poslije, ruske rakete i dalje funkcioniraju na tek nešto dorađenoj tehnologiji. Ruski moto "ukoliko nije pokvareno ne popravljaj" na vom je polju donio dobre rezultate i, što je još važnije, velike uštede. Upravo obrnuti pristup NASU je doveo do situacije da skupo financira projekte koji nemaju jasan cilj, a to nije moglo trajati vječno. To naravno ne znači da NASA i dalje neće imati važnost, već da će svoje astronaute putem "outsourcinga" u svemir slati ruskim letjelicama.

Misija na Mars bit će rezultat kooperacije

Temeljna razlika se očitava u činjenici da Amerikanci i dalje imaju osjećaj da njihov svemirski program nikad nije izašao iz sjene Neila Armstronga, te u njemu više ne vide svrhu, dok je za Ruse ostanak u igri stvar nacionalnog ponosa. Međutim, u oba tabora se slažu oko jedne stvari - ukoliko ikad ljude pošalju na Mars, Sveti gral nove generacije astronauta, bit će to produkt zajedničkog i globalnog programa, a ne nacionalnog. A to je uistinu velik pomak u odnosu na vrijeme kad je Gagarin prvi puta otišao u svemir.

Autor
A.K.
Preuzeto sa
www.index.hr

temeljna,razlika,se ocitava,u cinjenici,da Amerikanci

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment