Socijalni kutak

Masovno otkazuju HRT pretplatu

02 Kol 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
    lova


UTJERIVANJE Građani masovno otkazuju HRT pretplatu, a dug veći od 40 milijuna kuna

 

S plaćanjem računa za televizijsku pristojbu u Hrvatskoj kasni oko dva posto od ukupno 1.214.798 građana i pravnih osoba koje su HRT-u dužne plaćati pretplatu. Ukupni dug pretplatnika prelazi 40 milijuna kuna, a s plaćanjem kasni oko 24.300 fizičkih i pravnih osoba.

Zato je HRT dužnike odlučio natjerati na plaćanje, a naplatu dugovanja ovrhom provodit će dva puta godišnje. U prvome valu, u siječnju, poslano je 53.000 ovršnih zahtjeva, 47.351 za fizičke, a 6514 za pravne osobe, dok bi iduća, srpanjska 'tura' ovršnih zahtjeva na adrese neplatiša trebala stići već idućih tjedana.

Na udaru ovrhe i ovaj put naći će svi koji nisu platili dvije ili više TV pretplata u proteklih šest mjeseci.
- Prošle je godine bilo fakturirano 1,18 milijardi kuna, a naplaćeno 1,14 milijardi kuna, ali zastara za plaćanje pristojbe nastupa nakon 12 mjeseci, pojašnjavaju na HRT-u, koja je vođenje postupaka ovrhe povjerila četirima odvjetničkim društvima - Marijan Hanžeković, Josip Madirazza, Nataša Owens i Miroslav Leko.
Naime, Pravni poslovi Televizije imaju ukupno četvero pravnika, koji rade za cijeli HRT, pa se ne stignu baviti i s utjerivanjem dugova od pretplatnika, tvrde na Prisavlju. Ipak, apsurdno je da angažirani odvjetnici čak i slanje opomene obračunavaju vrtoglavih 137 i za dugovanja od 160 kuna.
- Dnevno primamo pritužbe građana da im se šalju ovrhe zbog odavno zastarjelog računa, a žale se i na goleme naknade koje odvjetnička društva obračunavaju za slanje nejasnih dopisa. Reagirali smo puno puta, jer nije bilo jasno radi li se o obavijesti, opomeni, prijedlogu ili rješenju. Uz to, mnogi ljudi su ostali bez posla ili imaju minimalnu mirovinu, takvima je previše plaćati 80 kuna, što je 1,5 posto prosječne plaće koju mnogi nikad nisu ni vidjeli. Zato građani pružaju otpor i masovno otkazuju pretplatu, upozorava Jadranka Kolarević, predsjednica Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.
No ni pretplate se ne možete riješiti tek tako. Valja poslati službeni obrazac za odjavu, a prihvatljivih 'pravih' razloga jako je malo - neposjedovanje prijamnika, odlazak u dom umirovljenika, boravak u inozemstvu, prestanak rada obrta ili tvrtke te smrt obveznika.
MARIJANA ŠEŠO, CROPIX

Podjela TV pristojbe
- 41 kuna za proizvodnju programa i neto plaće zaposlenih - 10 kuna Odašiljačima i vezama za distribuciju signala - 22 kuna državi za PDV, poreze i doprinose - 7 kuna su davanja za HAVC (Hrvatski audio-vizualni centar), ZAPRAF (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, HDS, HUZIP (Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Fond za pluralizam) Iz pristojbe se sufinancira i 21 komercijalna televizija i 147 radijskih postaja.
Lov na pretplatnike
Sedam stalno zaposlenih kontrolora i 100 honoraraca nemaju fiksno radno vrijeme ni određenu satnicu, već područje koje treba obići. Sa sobom nose 'svježa' izvješća o pretplatnicima, no obilaze kućanstva i tvrtke kojih nema u evidenciji kako bi otkrili neprijavljeni TV ili radio aparat.
Kada pronađu uređaj/kućanstvo kojeg nema na popisu, uz potpis pretplatnika uvode ga u evidenciju. Kontrolori rade dva tjedna u mjesecu, nisu vezani za lokaciju, a kad stignu na kontrolno područje prvo obavijeste MUP kako bi isključili sumnje na lažno predstavljanje.

 

 

Preuzeto sa
www.slobodnadalmacija.hr

 

 

Sedam, stalno, zaposlenih, kontrolora, i 100 honoraraca nemaju

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment