Izgubljene civilizacije

Istina je ipak drugačija

01 Velj 2017
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2017 02 01 120445   

Ovo su razlozi zašto još uvijek nismo pronašli izvanzemaljce Znanstvenici sve više istražuju svemir i pokušavaju pronaći planete slične Zemlji i izvanzemaljce. Zašto ih još nismo pronašli, nekoliko je teorija.

Ako je galaksija toliko stara koliko tvrde znanstvenici, inteligentni oblici života su imali dovoljno vremena da se jave jedni drugima, prenosi Listverse. Dakle, ako je statistički vjerojatno da izvanzemaljci postoje, zašto ih još nismo našli?


1. Zemlja je jedinstvena

Niz događaja koji su se dogodili da bi se stvorio život na zemlji su toliko slučajni i kompleksni da se jedino u istom takvom biološki savršenom nizu može dogoditi sličan ishod, tvrde znanstvenici. Hipoteza "Rare Earth" tvrdi da, premda postoje planeti slični Zemlji, nijedan od njih nema ono što je potrebno da bi se stvorio inteligentni život. Drugim riječima, nismo pronašli izvanzemaljce jer - ne postoje. Ono što Zemlju čini posebnim je dug period stabilne klime. Bez ovakve udaljenosti od Mjeseca i Sunca, planet bi bio ili prehladan ili previše vruć, imao bi premalo kisika i ne bi se mogao razvijati život. Ovu teoriju podupiru astronom Donald Brownlee i paleontolog Peter Warg koji su je prvi put prezentirali prije 15 godina. U tih 15 godina, pronađeni su neki planeti slični Zemlji, ali s jako malom vjerojatnošću da na njima postoji život.

2. Nisu dovoljno napredni

Po "Great Filter" teoriji, 'mali zeleni' postoje, ali nisu dovoljno tehnološki uznapredovali da bi prevalili toliki put do nas ili da bi nam poslali poruku. Premda imamo moderne svemirske letjelice, satelite i čini nam se da smo blizu pronalaska izvanzemaljaca, moguće je da će nas pogoditi katastrofa kataklizmičkih razmjera i da će nas potpuno izbrisati s lica Zemlje ili tehnološki unazaditi. Isto tako, to se može dogoditi i izvanzemaljcima.

3. Preselili su se

Futurist John Smart smatra da je inteligentni život nekad postojao u svemiru, ali je postao toliko napredan da je prešao u drugi oblik. Tvrdi da su postali toliko napredni da su se prestali širiti u vanjski prostor i fokusirali se na unutarnji. Koncept je usporedio s računalima. Ono što su u početku bila enormna računala, a računalni sklopovi su zauzimali cijele prostorije, s vremenom su postali sve manji dok im je istovremeno rasla snaga i kapacitet. Tako i inteligentni život evoluira, a na kraju ćemo biti toliko mali da ćemo funkcionirati u crnoj rupi van okvira vremena, tvrde ovi teoretičari.

4. Zemlja ipak nije toliko posebna

Možda su izvanzemaljci toliko napredniji od nas da ih uopće ne zanimamo. Ova teorija je potpuno suprotna od "Rare Earth" teorije i tvrdi da izvanzemaljci, koji imaju superiornu tehnologiju i ne zanimaju ih naši resursi, uopće nisu zainteresirani za potragom za drugim oblicima. Zašto bi trošili energiju dolazeći kod nas, kad ima 8.8 milijuna takvih planeta, pitaju se zagovornici ove teorije.

5. Živimo u virtualnoj stvarnosti

Najkompliciranija od svih teorija je ona "Planetarium". Zagovornici te teorije smatraju da je naš svijet jedna "forma virtualne stvarnosti" ili 'planetarium' dizajniran kako bi ljudi imali iluziju da je svemir prazan. Nismo sreli izvanzemaljce jer nisu ubačeni u program, tvrde oni. "Kako možemo znati da je svijet oko nas stvaran, a da nismo samo "mozak u tijelu", koji misli da živi u stvarnom svijetu?", pitaju se. Također smatraju da smo u računalnoj simulaciji koju su kreirali napredniji oblici života. Zašto bi nas promatrali kao mrave? Možda iz zabave, možda istražuju... Ipak, brojni protivnici ove teorije tvrde da je to samo scenarij SF filmova i da bismo već primijetili grešku u programu da je to istina.

6. Svemir je ogroman

Naši planeti su možda toliko udaljeni da je mala šansa da ćemo uspješno komunicirati s izvanzemaljcima. Neke teorije tvrde da je Zemlja izolirana i da je najbolje da se primirimo i čekamo njihove signale. "Moći ćemo odgovoriti kad dovoljno evoluiramo", tvrdi Stephen Hawking.
7. Nismo još detektirali njihove signale

Znanstvenici poput Franka Drakea i Carla Sagana su isticali kako je velika razlika u "nedostatku dokaza" i "nepostojanju izvanzemaljaca". Lov za njima je usporen zbog financiranja takvih projekata, tvrde. Teleskop Array, posebno dijagnosticiran za lov za drugim oblicima života u svemiru je počeo funkcionirati 2007. godine. Ovaj mega teleskop je financirao suosnivač Microsofta Paul Allen. Nakon nekoliko početnih problema, ipak su uspjeli pokrenuti projekt i početi istraživati. Ako je ijedan satelit na Zemlji sposoban otkriti tuđinske signale, to je ovaj, tvrde znanstvenici.

8. Ne možemo dešifrirati poruke

Čak i ako su drugi planeti sposobni za život, da li bi se taj život razvio slično kao onaj na našem planetu? Možda smo toliko drugačiji da ni ne primjećujemo poruke jedni od drugih. Kao što šišmiši komuniciraju audio valovima, a mi smo vizualna bića, tako je moguće da i s izvanzemaljcima ne možemo "pronaći zajednički jezik". "Problem je što mi tražimo nešto slično i logično, a možda uopće ne možemo razumjeti kako oni funkcioniraju", rekao je astrofizičar Lord Rees.

9. Suicidalni su

Teorija "Medea" tvrdi da sva živa bića u sebi sadrže jednu dozu autodestruktivnosti. Slična je s "Great Filter" teorijom jer sugerira da ćemo umrijeti prije nego evoluiramo dovoljno da bi stupili u kontakt s drugim vrstama. Teorija je dobila ime po grčkoj mitologiji i smrtonosnoj Medeji koja je ubila vlastitu djecu. Ne želimo umrijeti, ali majka priroda nas je napravila takvima da ćemo se eliminirati prije nego postanemo "previše za Zemlju" i poremeti se prirodna ravnoteža, tvrde zagovornici ove teorije.

10. Oni su među nama...

Zvuči kao znanstvena fantastika, ali neki znanstvenici smatraju da izvanzemaljci hodaju među nama. Na primjer, bivši kanadski ministar obrane je dao intervju 2014. godine u kojem je naveo 80 vrsta izvanzemaljaca koji žive na Zemlji. Neki od njih izgledaju kao ljudi. Druga vrsta, "sivi" izgledaju više kao stereotipni "alieni". Hellyer nije jedini koji tako misli. Podršku su mu dali i fizičar Paul Davies i dr. Robert Trundle. Po njima, izvanzemaljci ne samo da postoje, već su tu, bili mi toga svjesni ili ne...


preneseno sa
http://www.24sata.hr/tech/ovo-su-razlozi-zasto-jos-uvijek-nismo-pronasli-izvanzemaljce-509568

 

 

 

 

ali, neki, znanstvenici, smatraju, da ,izvanzemaljci, hodaju, među

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment