PIRATLUK PREMA RIJEČI STRUČNJAKA IPAK NIJE KRAĐA

30 Ožu 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
piratluk

Riječ stručnjaka

Skidanje piratskih sadržaja s interneta nije krađa

 

Krađa kao kazneno djelo ne može se poistovjetiti sa 'skidanjem' piratskih sadržaja s interneta. Tvrdi to profesor s pravnog fakulteta u Newarku Stuart P. Green, inače stručnjak za kazneno i autorsko pravo.

Problem je Stuart P. Green sagledao govoreći u New Yourk Timesu o slučaju tvrtke Megapload. Tako je kazao kao su tužitelji u slučaju protiv te tvrtke krenuli od krive pretpostavke, te istakao da se termin krađe u tim slučajevima ne može koristiti.

 

Naime, Green je u jednom od istraživanja koje je proveo u suradnji s psihologom Matthewom Kuglerom došao do zaključka da ljudska svijest razlikuje internetsko piratstvo i krađu. Green pojašnjava kako je u pravnom sustavu krađa u početku bila konkretno otuđivanje određenog predmeta, te da se tak kasnije taj pojam proširio na usluge i vrijednosti koje nisu opipljive. Jedino što je pojam krađe morao obuhvatiti je da netko mora biti novčano oštećen.

Je li autor oštećen?


Prema Greenovom mišljenju, vlasnik autorskog djela, pak, nije izravno oštećen kada netko s interneta skine njegov uradak. Dodaje kako se može pretpostavljati da je autor ostao bez novca jer bi korisnik njegovog djela bez interneta to djelo morao kupiti, no uz tu pretpostavku vežu se neki drugi problemi.

"Ne možemo znati bi li korisnik kupio autorsko djelo da ga nije skinuo s interneta. Takav argument u pretpostavlja tezu koju pokušava dokazati, a to je da je svaka krađa jednaka", zaključuje Green.

 

Preuzeto sa

http://danas.net.hr/

 

 

 

 

Ne, možemo ,znati bi li ,korisnik kupio, autorsko djelo

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment