Zatišje pred buru: Korejski poluotok »na rubu rata«

27 Stu 2010
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

korea, rat, svetski Službeni Pyongyang je priopćio da zajednička pomorska vojna vježba Južne Koreje i Sjedinjenih Država koja počinje u nedjelju, dovodi Korejski poluotok »na rub rata«

Iako se sa sjevernokorejske strane crte razgraničenja čule eksplozije, u petak na Južnu Koreju nije ispaljen niti jedan projektil, navelo je tamošnje ministarstvo obrane. U glavnom zapovjedništvu u Seoulu smatraju kako sjevernokorejska vojska nastavlja s topničkim vježbama, pa je preostalim neevakuiranim stanovnicima u utorak granatiranog otoka Yeopyeonga savjetovano da ostanu u skloništu.
Kako su za nedjelju najavljene velike vojne vježbe južnokorejske vojske i SAD-a koji je u korejske vode poslao nosač aviona, u obje Koreje vlada stanje »zatišja pred buru«. U petak je, tako, službeni Pyongyang priopćio da zajednička pomorska vojna vježba Južne Koreje i Sjedinjenih Država dovodi Korejski poluotok »na rub rata«. Te vojne vježbe »američkih imperijalista i njihove ratoborne južnokorejske marionete uperene su protiv Sjeverne Koreje«, ocijenio je režim u Pyongyang.
Podsjetimo, Washington je prije dva dana pružio potporu Južnoj Koreji i s njom će od nedjelje do srijede održati vojne vježbe u Žutome moru u kojima će sudjelovati i nosač zrakoplova «George Washington« čiju posadu čini 6000 vojnika te sedamdesetak borbenih zrakoplova.
Uoči opsežnih vojnih vježbi, u petak je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak imenovao novog ministra obrane i to svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost. Novi ministar je Lee Hee-won, vojni časnik koji se zalaže za »pametnu« vojsku sposobnu predvidjeti i brzo odgovoriti na nepredvidive poteze Sjeverne Koreje. On je na položaju zamijenio Kim Tae-younga koji je u četvrtak podnio ostavku zbog kritika načina na koji je Seoul odgovorio na sjevernokorejsko bombardiranje otoka u blizini sporne morske granice između dviju zemalja u Južnom moru. Predsjednik je prihvatio njegovu ostavku »kako bi se popravila atmosfera u vojsci i odgovorilo na seriju incidenata«.
Mediji, inače, opisuju Leeja kao časnika s iskustvom u vojnim operacijama, vrlo sklonog suradnji s vojnim snagama SAD-a, ključnim saveznikom Južne Koreje.

Gaf Sarah Palin

Sarah Palin, republikanska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a 2008., koja ovih dana najavljuje predsjedničku kandidaturu za izbore 2012., izjavila je za TV mrežu Fox News da »SAD treba stati uz svog saveznika Sjevernu Koreju«. Time je podsjetila javnost na velike gafove koji su obilježili njezinu prošlu kampanju, a koji otkrivaju njezinu prostodušnu, konzervativnu retorike. Iza te retorike stoji oskudno znanje i političko neiskustvo.


svijet, na, rubu, rata, napetost, korea


Vanja Majetić
vanja.majetic@vjesnik.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment