Nova saznanja

Vanzemaljska civilizacija!

28 Velj 2016
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  njwrzart 610x458

 

 

Znanstvenici pronašli vanzemaljsku civilizaciju: Neobjašnjive megastrukture postoje ali se ne zna ko je u pitanju

Nakon nekoliko mjeseci posmatranja i studija, ono što su znanstvenici doznali o zvjezdi KIC 8462852 ih je samo još više zbunilo.

Problem je nastao prošlog oktobra kada su astronomi shvatili da čudno treperenje jedne daleke zvijezde ipak nije prirodni fenomen. Ono što niko od znanstvenika do sada nije uspjeo da objasni jeste zašto ova zvijezda „gubi“ oko 20% od svog osvjetljenja.

Uprkos tome što ogromna planeta veličine Jupitera može da uzrokuje zatamnjivanje zvijezde, to bi moglo da smanji osvjetljenost za svega 1%, dok je osvetljenost zvijezde KIC 8462852 smanjena za čak 22%, što znači da nešto baš ogromno umanjuje svjetlost koja dolazi sa te zvijezde.

Ova zvijezda je dospjela u sve svjetske naslove kada je Džejson Rajt, astronom sa Univerziteta u Pensilvaniji naveo da je ona možda okružena nekakvom vanzemaljskom megastrukturom.

Astronomi su odmah odbacili Rajtovu teoriju, rekavši da je mnogo logičnije, mada manje uzbudljivije, objašnjenje da zvijezdu okružuju brojne komete.

Međutim, nakon silnih studija i proračuna, znanstvenici i dalje nisu sigurni šta tačno umanjuje osvjetljenost zvijezde jer je skoro nemoguće da komete tome doprinose.

Bredli Shefer, astronom sa Univerziteta u Luizijani, proučavao je povijest zvijezde gledajući stare fotografije i nadajući se da će uspjeti da pronađe nešto što će dati racionalno objašnjenje za osvjetljenost ove zvijezde. Na njegovo iznenađenje, ne samo da smanjivanje osvjetljenosti zvijezde traje više od vjeka, već ta osvjetljenost sve više i više opada. Shefer je izračunao da bi bilo potrebno da 648.000 kometa širokih 200 kilometara prođe pored zvijezde da bi izazvalo takav efekat, za šta svi tvrde da je gotovo nemoguće.

Ali ako prirodni fenomen poput kometa ne uzrokuje ovo čudno ponašanje, šta je onda u pitanju?

Mnogi tvrde da je u pitanju vanzemaljska tehnologija koja je toliko napredna da mi ne možemo da je razumjemo. Za razliku od ostalih astronoma, Tabita Bojadžijan tvrdi da je zaista moguće da vanzemaljske megastrukture umanjuju osvjetljenost zvijezde.

Prema navodima astronoma Fila Plejta, ovo umanjenje osvjetljenja je jednako nečemu što bi nastalo ukoliko bi vanzemaljci napravili takozvanu Dajsonovu sferu.

On je izračunao da bi takva megastruktura morala biti sastavljena od 750 milijardi kvadratnih kilometara solarnih panela, da bi se svjetlost zvijezde umanjila za 20%. Treba napomenuti da je ta površina 1.500 puta veća od ukupne površine Zemlje.

Iako je istraživački institut SETI okrenuo svoje teleskope ka ovoj zvijezdi, oni nisu ništa pronašli. Naravno, to ne znači da tamo nema vanzemaljaca, već je moguće da jednostavno ne posjedujemo dovoljno naprednu tehnologiju da ih uočimo.

Masimo Marengo, vanredni profesor astronomije na Univerzitetu u Ajovi, rekao je povodom „Teorije o kometama“ da je potrebno više mase nego u Kuperovom pojasu da bi došlo do tolikog umanjenja osvjetljenja, kao i da bi moralo da se radi o čitavoj porodici kometa koje bi pri svakom narednom prolasku morale biti sve veće i veće, što je gotovo nemoguće.

U svakom slučaju, zvijezda KIC 8462852 nam je definitivno dala povoda za rasprave.

preneseno sa
http://webtribune.rs

 

 

 

 

Masimo, Marengo, vanredni, profesor, astronomije, na Univerzitetu

      

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment