Znanstveni radovi

DOLAZI OLUJA SVIH OLUJA

26 Kol 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
solarna_oluja
Helioseizmolozi upozoravaju: Oluja dolazi

ISIJAVANJE

Helioseizmolozi upozoravaju: Oluja dolazi

Znanstvenici su objavili niz istraživanja koja predviđaju snažne sunčeve oluje, valove opasnih radijacija i kraj 'velikog Sunčevog maksimuma'.

Znanstvenici sa Sveučilišta Reading upozoravaju da nam stižu desetljeća u kojima će sunčeve oluje postati burnije i snažnije što će direktno utjecati na tehnologije razvijene u posljednjem stoljeću.

 

Studija objavljena u Geophysical Research Letters, predviđa da će zajedno sa smirivanjem sunčeve aktivnosti, veća količina štetne radijacija hitati prema Zemlji.

Mike Lockwood, profesor fizike svemirskog okoliša na Reading sveučilištu kaže da ''svi dokazi sugeriraju kako će Sunce vrlo skoro izaći iz 'velikog solarnog maksimuma' koji je započeo prije svemirskog doba'', u dvadesetim godinama prošlog stoljeća.

- U velikom sunčevom maksimumu, vrhunci jedanaestogodišnjih ciklusa pojavljivanja sunčevih pjega su veći, a prosječan broj sunčevih baklji i popratnih događaji kakvo je izbacivanje koronalne mase učestaliji. S druge strane, u vrijeme velikog sunčevog minimuma sunčeve pjege gotovo izostaju. Posljednji puta se to dogodilo tijekom Maunderovog minimuma (wiki) između 1650., i 1700. godine – objašnjava Lockwood za BBC.

Tsunami radioaktivnih čestica

Istraživanje ukazuje da zajedno sa smanjenjem sunčeve aktivnost raste količina radijacije koja zapljuskuje Zemlju. Snažnija radijacija pritom predstavlja posebnu nevolju za tehnologije koje nisu postojale u doba prošlog velikog maksimuma (avijacija, komunikacija…).

Najrazornija radijacija dolazi sa valovima sunčevih energetskih čestica koje stvaraju izbačaji koronine mase ili sunčeve oluje koje eksplodiraju na površini zvijezde.

Nezgodno, dokazi prikupljeni tijekom istraživanja sugeriraju da, iako raritetni, takvi događaji nakon izlaska Sunca iz razdoblja maksimalne aktivnosti postaju potentniji, odigravaju se većom brzinom i rezultiraju većim brojem emitiranih čestica.

Smanjenje sunčeve aktivnosti također omogućuje ulazak veće količine radijacije iz drugih dijelova galaksije.

Helioseizmologija

U odvojenom istraživanju, tim sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji javlja da je razvio tehniku koja će omogućiti točnije predviđanje formiranja sunčevih pjega prije no što ove postanu vidljive na površini Sunca.

Sunčeve pjege, područja visoke magnetske aktivnosti, su značajne jer otkrivaju gdje će se pojaviti sunčeve oluje ili izbačaji koronalne mase.

Pišući u žurnalu Science, Stathis Ilondis i njegove kolege ističu da će njihove spoznaje pomoći u uspostavljanju sustava ranog upozoravanja pojavljivanja sunčevih oluja, odnosno u procjeni njihovog radijacijskog učinka na komunikacije i transport.

Istraživači su novu tehniku, temeljenu na analizi vibracija ispod sunčeve površine, nazvali helioseizmologija. Tim je otkrio da akustični signali ispod površine Sunca putuju brže u područjima gdje se formiraju sunčeve pjege što im omogućuje da ih predvide dan do dva prije njihovog pojavljivanja na površini.

- To je sustav za rano uzbunjivanje i to je naše glavno otkriće – izjavio je Ilondis za BBC News.

- Mi također možemo predvidjeti veličinu i snagu sunčevih pjega. Ako je riječ o velikoj pjezi tada je i veća vjerojatnost da će ona proizvesti veliko svemirsko nevrijeme, poput velikih baklji.

Nasilni prosvjedi, plahi investitori i masovna depresija

U proteklim godinama, dio akademika je otvoreno tvrdio da geomagnetske oluje uzrokovane aktivnošću Sunca mogu utjecati na raspoloženje ljudi, potičući negativno ponašanje i izazivajući fluktuacije u njihovoj biokemiji.

Nekolicina studija je pronašla dokaze da zajedno s geomagnetskim olujama raste broj ljudi što traže liječničku pomoć zbog depresije.

U 2003. godini je objavljena studija prema kojoj geomagnetske oluje mogu utjecati i na tržišta dionicama.

Autor
T.T.
Preuzeto sa
www.dnevno.hrNeobično, visoka razina, geomagnetske, aktivnosti, ima negativne,

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment