Znanstveni radovi

FUZIJSKI REAKTOR

27 Stu 2013
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   fuzijski_reaktor            

PORUKA S RUĐERA
Gradnja fuzijskog reaktora prilika je za hrvatske tvrtke
Marketinški seminar o natječajima za poslove izgradnje i opremanja najvećega projekta današnjice - 13 milijardi eura vrijednoga projekta ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) održan je danas na Institutu Ruđera Boškovića (IRB)


Seminar je otvorio ravnatelj IRB-a Tome Antičić istaknuvši da IRB ima infrastrukturne i istraživačke potencijale u području čestične i nuklearne fizike, odnosno veliki potencijal u suradnji na ITER projektu. Rekao je da su kvaliteta i kompetentnost IRB-a višestruko potvrđeni na međunarodnoj razini kroz brojne europske projekte, među ostalim i suradnjom s CERN-om.

Projekt ITER međunarodni je istraživački i inženjerski projekt iz oblasti nuklearne fuzije, vode ga ugledni europski stručnjaci koji grade taj svjetski najveći i najnapredniji eksperimentalni tokamak nuklearni fuzioni reaktor u mjestu Cadarache na jugu Francuske u blizini Marseillea, a njegov se završetak predviđa 2022. godine.

Cilj toga projekta jest učiniti prijelaz od eksperimentalnih studija plazma fizike do električnih centrala punoga proizvodnog kapaciteta na fuzioni pogon, odnosno dobivanja jeftinijega, čišćega, sigurnijega i praktički neiscrpnog izvora energije. Projekt financiraju Europska unija (EU), Indija, Japan, Narodna Republika Kina, Rusija, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, a EU daje polovicu iznosa.

Seminar je organizirao IRB kao sjedište Hrvatske istraživačke fuzijske jedinice (CRU) u suradnji s Agencijom fuzija za energiju (Fusion for Energy - F4E) kako bi upoznao hrvatske tvrtke s projektom ITER i pružio neophodne informacije o natječajima za poslove izgradnje i opremanja ITER-a. Seminar je okupio i europske stručnjake iz F4E agencije, među kojima su i Jesus Izquierdo iz Odjela za konfiguraciju i integraciju, Victor Saez Lopez-Barrantes iz Odjela ugovora i nabave i Anthony Courtial, Odjel za poslovna istraživanja.

Prvenstveno je namijenjen predstavnicima hrvatskih kompetentnih tvrtki koje proizvode visokonaponske kablove, elektroniku, transformatore, konstrukcijske elemente, sustave grijanja i hlađenja, telekomunikacijsku opremu, bešavne cijevi, metalne konstrukcije, kao i tvrtkama koje obavljaju građevinske radove i transport posebnih tereta, te javnom sektoru i istraživačima.

Kako ističu na IRB-u, seminar je važan za hrvatsko gospodarstvo jer našim tvrtkama nudi ključne informacije o mogućnostima sudjelovanja na natječaju jer je ITER ogromni projekt u kojem će trebati jako puno građevinskih i metalurških radova, klimatizacijskih instalacija, kabliranja te visoke tehnologije. Zbog toga je, podsjeća se, u Barceloni i osnovana projektna agencija F4E. Za sada licencu za ITER ima tisuću tvrtki, ali još ni jedna iz Hrvatske.

Na IRB-u očekuju da će se i u Hrvatskoj u narednom razdoblju iskazati zanimanje za ITER, da će se interesne grupacije povezati i nastupiti na EU natječajima za ITER. Preduvjeti za to postoje jer je osnovana Hrvatska istraživačka jedinica koja koordinira taj projekt, a okuplja šest znanstvenih institucija u Hrvatskoj s 40-ak znanstvenika sa sjedištem na IRB-u.

Stručnjaci su sudionike uputili i u načine sklapanja industrijskoga partnerstva na ITER-u, mogućnosti umrežavanja s predstavnicima istraživačkih laboratorija te predstavljanja hrvatskih industrijskih kapaciteta za sudjelovanje u projektu ITER.

Održana je i posebna sekcija "Meet the Buyer" na kojoj su se tvrtke predstavile u za to predviđenih pet do sedam minuta. Seminar je okupio predstavnike 30-ak hrvatskih tvrtki, među kojima RIZ odašiljači d.o.o, KAMGRAD d.o.o., ELKA, ALFA d.o., KONČAR, Flexivod, SISTEM projekt, DIV d.o.o, ULJANIK d.o.o., i VIADUKT d.o.o .


preneseno sa
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/301289/Gradnja-fuzijskog-reaktora-prilika-je-za-hrvatske-tvrtke.html


Prvenstveno je, namijenjen predstavnicima, hrvatskih kompetentnih, tvrtki koje proizvode, visokonaponske    
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment