Znanstveni radovi

UBOJICA SALA ILI ...

12 Tra 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
debeli  

Stiže lijek Qnexa, ubojica sala: Jesu li znanstvenici pronašli spasonosnu formulu za mršavljenje?

 

ZAGREB - Debele osobe koje su uzimale visoke doze zasad pokusnog lijeka Qnexa protiv debljine izgubile su u godinu dana prosječno 10 kilograma, smanjile su im se masnoće u krvi i razina krvnog tlaka, pokazala je najnovija studija objavljena u The Lancetu.

 

 

Mogući rizici

Daljnja istraživanja Qnexa pokazat će hoće li debele osobe uskoro imati novu mogućnost smanjenja viška kilograma. Riječ je o kombinaciji dvaju lijekova, i to phentermina koji se često koristi kao lijek protiv debljine i topiramata (Topomax), poznatog lijeka protiv epilepsije i migrene.

Qnexa je, istina, nedavno odbijena kao lijek protiv debljine jer nije bilo dovoljno podataka o mogućem utjecaju na plod kod trudnica, kao i zbog povezanosti topiramata s povećanim rizikom za rascjep usnica kod djece žena koje su lijek uzimale tijekom trudnoće.

No, voditelj studije dr. Kishore Gadde kaže da Qnexa ima potencijal jer dvije tvari djeluju po različitim mehanizmima pa postoji čak i mogućnost za manje nuspojava. Primjerice, topiramat izaziva umor, a phentermine je stimulans, što znači da njihova kombinacija može poništiti neke nuspojave svakog od njih.

Rezultati ispitivanja

U studiji je sudjelovalo 2500 debelih osoba. Neke od njih bile su na dijeti, dok su druge jednom dnevno uzimale niske ili visoke doze Qnexa. Oni koji su bili samo na dijeti u 56 tjedana su izgubili tek kilogram i pol, oni koji su koristili niske doze lijeka 8 kilograma, a oni koji su bili na visokim dozama Qnexa čak 10 kilograma.

Autor

Goranko JureskoIzvor

www.jutarnji.hrstudija,debelih,osoba,doze qnexaO autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment