Znanstveni radovi

E.COLI PRIJETI I HRVATSKOJ

05 Lip 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
  e.coli                              

Bakterija ubojica E. coli prijeti i Hrvatskoj

 

Infekcija enterohemoragičnim sojem bakterije Escherichije coli (EHEC) do sada je ubila osamnaest osoba, a broj zaraženih već je dosegnuo dvije tisuće. Slučajeve zaraze, kojoj se još ne zna izvor, prijavilo je dvanaest zemalja - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izvještava kako su prijave, osim iz Njemačke, stigle iz Austrije, Češke, Danske, Francuske, Nizozemske, Norveške, Španjolske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, te čak i SAD-a.

 

Iz SZO-a naglašavaju i kako su gotovo svi ti slučajevi povezani sa sjevernom Njemačkom - umrle i oboljele osobe, uz iznimku dvoje pacijenata, žive u Njemačkoj ili su je nedavno posjetile, ili su, pak, bile u kontaktu s posjetiteljima sa sjevera te države. Zbog velikog broja naših ljudi koji u Njemačkoj borave ili je posjećuju poslovno, nije isključena ni mogućnost da se bakterija pojavi i u Hrvatskoj. - Sigurno je da postoji ta mogućnost.

Bakterija se prenosi zaraženim namirnicama koje nisu termički obrađene ili vodom, a čest je i prijenos zaraze s čovjeka na čovjeka. Stoga je važno da se osoba koja je boravila u Njemačkoj a dobije proljev i temperaturu što prije javi svom liječniku i napravi bakterijsku analizu stolice. Ne treba čekati da proljev bude krvav - poručuje epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović sa Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatisnke županije.

 

Nastavak na ovome linku

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/139767/Default.aspx

 

autor

Divna Zenić

 

preuzeto sa

www.slobodnadalmacija.hr

 

 

 

 

bakterija,se prenosi,zarazenim,namirnicama,koje

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment