Svemirski letovi

Početak svemirske utrke

25 Pro 2008
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

svemirska, utrka, svemirski, program

 

Teško je bilo biti Amerikanac tog 12. travnja 1961. Cinična rečenica "Zanimljivo … Ne vidim nikakvog Boga ovdje" značila je do tada neviđenu pljusku Americi i prvi od mnogih poraza koje će doživjeti tjekom svemirske utrke. Ne samo da je mrski neprijatelj Sovjetski Savez poslao prvog čovjeka u svemir, već je taj, Juriy Aleksejevič Gagarin, izjavio ovako nešto. Sovjetski Savez sprdao se s Amerikom na dva, njima najbolnija polja, tehnološkom i religijskom.

Bio je samo vrhunac pobjeda koje su Sovjeti imali nad Amerikancima u osvajanju svemira koje je počelo tri i pol godine ranije. Datum 4. listopada 1957. povijesni je za naš planet. Tada ga je napustio prvi umjetni satelit kojeg je čovječanstvo poslalo u svemir. Na žalost, taj fantastičan događaj začet je strahotama drugog svjetskog rata, da bi se dogodio kao posljedica ekspanzije sljedećeg, hladnog rata. Devet je godina trebalo Rusima da istraže i usavrše zaplijenjene njemačke rakete V2. Premda su najavljivali da je pitanje vremena kada će one poletjeti, nitko ih nije shvaćao ozbiljno: Smatralo da je riječ o tipičnoj komunističkoj propagandi i da V2 neće napustiti tlo. Amerikanci su djelomično bili i u pravu, V2 nikad nije poletjela. Ali zato njen ruski nasljednik R1 jest, u kolovozu te iste 1957. godine. Neki taj događaj i smatraju početkom hladnog rata, jer je to bila prva mogućnost dalekometnog napada nuklearnim projektilima. Dok su Amerikanci birali jesu li više iznenađeni ili prestrašeni tim Ruskim uspjehom, uslijedio je novi šok. 4. listopada 1957. Rusija je lansirala raketu R7, koja je nosila Sputnik 1, skraćenica za Iskustvennyi Sputnik Zemli, tj. Zemljin suputnik. Sputnik 1 imao je oblik kugle, promjera malo većeg od pola metra, sa dvije antene dugačke dva i pol metra i dvije od deset metara, ukupne mase 86,3 kg. Od milja zvan "lopta", Sputnik je kružio oko Zemlje 93 dana, obišavši je pritom 1400 puta, što je ekvivalent prijeđenom putu od oko 40 milijuna kilometara. Prvih 23 dana odašiljao je radio signal, svakih sat i pol vremena. Nakon tri mjeseca, 4. siječnja 1958. godine Sputnik je ušao u atmosferu i sagorio. Premda će mnogi reći da je tada počelo istraživanje svemira, ne bi se složili s tim. Počelo je osvajanje svemira, ali istraživanje je počelo puno ranije.

Yuri Gagarin - prvi čovijek u svemiru Yuri Gagarin, Vostok 1
12 travnja 1961

Vostok 1 - Prvi brod koji je odnio čovijeka u svemir

Američki dnevni tisak uglavnom se bavio blačenjem vlastitog svemirskog programa

Izvori:

djurman.com

nasa.gov

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment