U arhivama SFRJ ima mnogo dokaza o posjeti vanzemaljaca! I-dio

29 Sij 2014
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Galeb-N-60

 

PUNIH MJESEC DANA NA JUGU HRVATSKE 1975. GODINE TRAJALO JE ZRAČNO NADMETANJE PILOTA JNA S IZVANZEMALJSKIM LETJELICAMA

Misterija je do današnjih dana čuvana kao najveća vojna tajna. O pojavi neidentificiranih letećih objekata na crnogorskom (tada jugoslovenskom) nebu 1975. godine, konačno je saznala i javnost. U objavljenoj monografiji posvećenoj najvećoj zrakoplovnoj jedinici u Crnoj Gori, 172. avijacijskoj brigadi sa aerodroma Golubovci, objavljeno je i autentično svjedočenje o bliskim susretima sa NLO.
Umirovljeni general-major Zvonko Jurjević, jedan od bivših komandanata RV i PVO JNA, opisao je fascinantan višednevni slučaj pojave NLO nad južnim djelom Crne Gore. Tada je bio komandant 172. pukovnije na aerodromu Titograd. Neposredno poslije novogodišnjih praznika, krenula je serija čudnih događanja.


- Prilikom izvođenja obuke noćnog letenja, stalno se pojavljivao NLO – svjedoči Jurjević. - Objekat je izgledao kao svjetleća kugla koji se kretala i mijenjala spektar boja od bijele do ljubičaste. Na nebu se ocrtavao kao svjetleće tijelo, izrazito veće od najsvjetlije zvijezde. Viđan je samo tokom noćnih letova, pri vedrom ili oblačnom vremenu, tako da je bio jedino svjetleće tijelo na nebu osim aviona.

Nije špijun


Svakodnevnim praćenjem uočeno je da je dolazio „niotkuda“, približno 50 minuta poslije uzljetanja prvog aviona na noćno letenje. Odjednom bi se pojavio kao blještava leteća kugla u rajonu Nikšić — Herceg Novi, na kursu 130-150 stepnjeva. Uočene brzine objekta su u većini slučajeva bile nešto veće od brzine aviona u zraku (N-60 i J-21), znači oko 600 km/h. Kretao se i znatno većom ali i manjom brzinom, pa je ponekad izgledalo kao da se ne kreće, već samo stoji na nebu.
- Radarska stanica na Prevlaci je u manjem broju slučajeva hvatala na radaru obris misteriozne letilice – navodi general-major Jurjević. - Ali, u većini slučajeva nije ga imala na ekranu. Pojavu NLO u zraku su sve posade u zraku gotovo istovremeno uočavale i obavještavale kontrolu leta o njegovom položaju i pravcu kretanja. Događalo se da se u zraku nađe i po 12 aviona N-60(Galeb) i da ga sva 24 pilota odmah uoče.

NLO bi lebdeo u zraku približno 10 minuta, a potom nestajao. Svetla bi se na njemu jednostavno ugasila i bilo je nemoguće utvrditi u kom je pravcu odleteo. Piloti su pisali izveštaje o onome što su videli, kontrolori su pisali izveštaje, starešine su pisale izveštaje koji su odlazili na stolove nadređenih oficira. Očevicima su postavljana pitanja, pa su i saslušavani često uz znatnu dozu nepoverenja. Bilo je brojnih pretpostavki, ali ni za jednu nije bilo čvršće materijalne podloge.
Pošto su na obuci imali i stranih pilota, pomišljano je da neko špijunira aktivnosti na vojnom aerodromu i javlja vreme poletanja. Bezuspešno su pretražene sve prostorije i svi ćoškovi aerodroma. Špijun nije pronađen. Obavljeni su i proračuni odakle bi objekat mogao da stigne za 50 minuta, leteći različitim brzinama. Jedne subote ili nedelje, komandir 172. puka je doneo neočekivanu odluku.
Hteo je da vidi šta će se desiti ukoliko za vikend, kada nema planiranih letova, avioni iznenada polete. Naime, primećeno je da se NLO pojavljuje jedino ako u zraku ima aviona.
- U kasnim popodnevnim satima pozvao sam tri pilota i komandira VTC kome sam diskretno rekao da osigura minimalni broj tehničara za opsluživanje četiri aviona J-21 jastreb - priča Jurjević. – Kada smo te večeri svi stigli na aerodrom, objasnio sam svoj plan i naredio da bez ikakve najave i radio veze polete dva aviona. Ostalo je samo da vidimo šta će se desiti. Avioni su poletjeli istovremeno - jedan u zonu Nikšić, drugi u zonu Cetinje i tu ostali da kruže na visini od 3.000 metara. Poslje 40 minuta uzletjela su druga dva aviona, da bi zamjenili svoje kolege u istim zonama. Piloti prva dva aviona bili su: u zoni Cetinje Đuro Stupar, a u zoni Nikšić Đorđe Stanković. Poslije 40 minuta su pozvani da se vrate na aerodrom. Istovremeno su kao njihove zamjene uzletjeli komandant puk. Zvonko Jurjević u zonu Cetinje, a poručnik Milan Maček u zonu Nikšić.

Bolje ja njega...

Nisu vidjeli NLO, možda zato što je bilo više nego očigledno da se avioni prilično besposleno zadržavaju iznad određenih oblasti. NLO se nije upecao na mamac. Ali samo što se Jurjević popeo na 3.000 metara i točno 50 minuta nakon poljetanja prva dva aviona, iznenada se u rejonu Budve pojavio NLO u vidu blještave svetleće kugle.
- Istovremeno me zove pilot Maček iz zone Nikšić radio vezom i pita: Da li ga vidite? - navodi Jurjević. - Odgovorio sam da vidim, da ostane u zoni i promatra. Objekat koji sam vidio izgledao je kao svetleća kugla koja mjenja spektar boja od bijele do narandžaste, ali ne mjenja jačinu svetlosti.
Tada je bio na kursu 310 stupnjeva i imao je osjećaj da se i objekat tako kreće. Činilo mu se da je NLO od njega udaljen oko 10 km, ali na nešto manjoj visini. Kako mu je bio točno preko ljevog krila, Jurjević je dao gas 95 posto i oštro zaokrenuo ka objektu.
- Sišao sam na 2.500 m i poslje minute pri brzini oko 600 km/h, vratio se na kurs 310, pri čemu mi je objekat bio ispred vjetrobrana – navodi Jurjević u monografiji 172. avijacijski puk. - Naglo sam skinuo gas na minimalnu snagu, izvukao zračne kočnice i smanjio brzinu na 300 km. Činilo mi se da se odstojanje od objekta ne mjenja. Pozvao sam radarsku stanicu na Prevlaci i operator je konstatirao moj radarski kontakt, ali ispred mene nije ništa vidio.
Kada je Jurjević bio iznad Prevlake, upalio je reflektor u nosu aviona a operator je potvrdio da ga vizualno vidi. Ali i da ispred njega, na većem odstojanju, vidi i jako svetio koje se kreće istim kursom. Jurjević zatim ubrzava na 450 km/h i sa istim odstojanjem leti do Dubrovnika. Tu je NLO naglo ubrzao, pošao u penjući zaokret ka otvorenom moru i nestao iz vidokruga...
– Dobro je da ja jurim njega a ne mogu da ga stignem, jer šta bi bilo da se okrene i on počne da juri mene, a ne mogu da mu pobjegnem – pomislio je Jurjević poslje ovog bliskog susreta.
Po sljetanju, pilot iz zone Nikšić je rekao da ga je stalno vizualno pratio, a vidjeli su ga i svi ljudi sa stajanke dok je bio u rejonu Budve. Posle svog bliskog susreta sa NLO, Jurjević je napisao izvještaj komandi RV i PVO. Predložio je da dva aviona mig 21 bez plana i radio veze dolete iz Batajnice u Titograd, i da mu se stave na raspolaganje.
Već poslje dva dana, avionom JAT-a je na aerodrom Titograd stigao inženjer Milivoje Jugin, koga je poslala komanda RV i PVO. U kancelariji komandira 172. puka je formirana stručna grupa na čelu sa Juginom.

www.treceoko.novosti.rs

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment