Medicina

5-ica za Zavod javnog zdrastva RH

22 Srp 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
javno, zdravstvo, hrvatskeZavod za javno zdravstvo u Zagrebu kontrolirao je ispravnost više od 11.000 uzoraka voća i povrća. Rezultati su šokantni. Gotovo 500 uzoraka nije zadovoljilo, a najviše zabrinjava činjenica da je u dijelu uzoraka pronađen i već trideset godina zabranjeni pesticid DDT. Uzrokuje neplodnost i vrlo je kancerogen
DDT je u Europi i SAD-u zabranjen od kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća. Međunarodnim konvencijama zabranjen je tek 2001. godine, a kako konvencija obvezuje samo potpisnike, još uvijek se proizvodi i koristi u zemljama trećega svijeta.

'DDT spada u skupinu organoklornih spojeva koji se jako dugo razgrađuju, pa ostaju u okolišu i tim putem dolaze u nekakve proizvode', rekla je za Novu TV Gordana Jurak iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar....

Tako su, vjeruje ona, i došli u uzorke naših proizvođača. Hrvatska breskva je samo neophodno tretirana samo dopuštenim sredstvima. No američka agencija za hranu na 100 tisuća uzoraka breskvu je prepoznala kao najzagađeniju. U 95 posto uzoraka pronašli su čak 45 različitih pesticida.

'Zbog same klime i položaja kod nas je potreban daleko manji broj zaštita. Kod nas je maksimalni broj zaštita bio 24, a vani se zaštita vrši i do trideset puta', rekla je Jasenka Hanžek, tehnolog.

Sredstva iz proizvoda nestaju već za tri do sedam dana.

No u Africi i Aziji DDT je još u širokoj uporabi. Njime se tretiraju najezde komaraca, a omiljen je i u poljoprivrednoj proizvodnji zbog svog širokog spektra djelovanja i niske cijene. Uz DDT, postoje mnogi u Europi i Americi zabranjeni pesticidi koji se koriste u trećim zemljama. Među najzagađenijim proizvodima su krumpir iz Azije, slatka crvena paprika iz Indije i s Tajlanda, malina, špinat i jagode. Toksičnih tvari puno je i uvozno grožđe.

'Što se tiče pesticida, sporadično pronalazimo neke povišene vrijednosti. Najčešće je to blizu granica dopuštenog. Ako se radi o nekim povećanim koncentracijama to su granice koji jednokratnim unosom ne štete zdravlju ljudi i najčešće se takvi uzorci ruše i ne dolaze na police trgovina', rekla je Jurak.

Iako je iz godine u godinu lista zabranjenih sredstava sve duža, prema procjeni međunarodne zdravstvene organizacije, od tih kemikalija u svijetu na godinu umre 200 tisuća ljudi. Osnovna razlika između DDT-ja ostalih sredstava stare generacije i onih koja se danas koriste u Europi i SAD-u je u manjoj štetnosti, manjim količinama i brzoj razgradnji. Današnja sredstva iz proizvoda nestaju već za tri do sedam dana.

ddt, kancerogeno, voče, zabranjeni, pesticidi

izvor: t-portal.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment