Četvrtak 21 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

ANTIMATERIJA

08 Kol 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

   images

 

Otkriće satelita Pamela

Zemlja je obavijena slojem antimaterije

Satelit Pamela je otkrio da se oko Zemlje nalazi tanak sloj čestica antimaterije, zvanih antiprotoni. Otkriće potvrđuje ranije teorije da Zemljino energetsko polje može 'zarobiti' antimateriju.

Otkriće koje je zabilježila Pamela (akronim za Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics) objavljeno je u listu Astrophysical Journal, a znanstvenici koji su objavili rad tvrde da bi se otkriće moglo iskoristiti za pogon budućih svemirskih letjelica, prenosi BBC.

Čestice antimaterije, pokazalo je njihovo istraživanje, zarobljene su između tzv. Van Allenovih pojasa, odnosno zona u unutrašnjem dijelu Zemljine magnetosfere.

Naime, Pamela je tijekom prolaska kroz područje koje je poznato kao Južnoatlantska anomalija, zabilježila tisuće puta više antiprotona nego što bi se očekivalo susresti pri normalnom raspadu čestica. Znanstvenici tvrde da je to dokaz da pojasevi antiprotona, analogni Van Allenovim pojasevima, zadržavaju antiprotone na mjestu, barem dok se ne sudare s česticama atmosfere, kada nestaju u bljesku svjetlosti.

"Ovaj je najbogatiji izvor antiprotona u blizini Zemlje. Zarobljeni antiprotoni mogu nestati u interakcijama sa sastavnim dijelovima atmosfere, osobito na nižim visinama. Na visinama višim od nekoliko stotina kilometara njihovo je uništavanje značajno sporije, što omogućuje nakupljanje velikih količina antiprotona", objasnio je koautor istraživanja Alessandro Bruno sa Sveučilišta u Bariju.

 

 

Izvor
danas.hr
preuzeto sa
www.net.hrOvaj je, najbogatiji, izvor, antiprotona, u blizini

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno