Nedjelja 3 Prosinac 2023

Pretraga

Svemirski letovi

Još jedan "vanzemaljac" stigao je u Sunčev sustav

13 Ruj 2019
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mnogi se vjerojatno sjećaju objekta Oumuamua, koji su astronomi otkrili 2017. godine. Međutim, zbog svog kasnog otkrića, znanstvenici nisu bili u mogućnosti detaljnije proučiti svemirskog gosta. Objekt je napustio Sunčev sustav, nakon čega je ostavio mnogo pitanja. A sada, šest mjeseci kasnije, otkriven je još jedna međuzvjezdana "lutalica", koji će astronomi pokušati detaljnije proučiti.

Ovaj je objekt, označen kao C / 2019 Q4 (Borisov), uključen u bazu podataka malih tijela s napomenom - "hiperbolički komet". To znači da se objekt ne okreće oko našeg suca, već jednostavno prolazi pored njega i zauvijek napušta Sunčev sustav.

 

 pic 13 09 2019 0633531                                                                             Fotografija iz otvorenih izvora          

Na fotografiji možete promatrati kretanje gosta iz svemira.

Ovaj je objekt uočio krajem kolovoza 2019. astronomski amater Gennady Borisov iz vlastitog opservatorija smještenog na Krimu. Znanstvenici iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian potvrdili su hiperboličku putanju ovog objekta.

Otkriveni "vanzemaljac" ima neke prednosti u odnosu na senzacionalni "Oumuamua" prošle godine:

    objekt je šest puta svjetliji od prethodnog gosta i ima jasno prepoznatljiv rep, što će znanstvenicima omogućiti da ga bolje prouče i čak utvrde kemijski sastav. Vanzemaljčev rep ima duljinu od otprilike 10 kilometara, koji bi se, prema znanstvenicima, trebao povećavati kako se približava Suncu.
    "Vanzemaljac" je otkriven na ulazu u Sunčev sustav kada je Oumuamua već viđen na izlazu iz njega.


    objekt će do 10. prosinca 2019. proći 10 milijuna kilometara od Sunca, a zatim će se, odmaknuti od njega, gotovo pola godine nalaziti če se u okviru vidljivosti astronoma.

Prema nekim astronomima, takvi svemirski gosti posjećuju Sunčev sustav svakih nekoliko godina. Drugi istraživači vjeruju da se barem jedan takav objekt nalazi u blizini Sunčevog sustava u bilo kojem trenutku. Problem je što moderni teleskopi još uvijek nisu u stanju primijetiti male i brze predmete.

izvor

 
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno