Ponedjeljak 22 Travanj 2024

Pretraga

com_contact_contacts

Mladi luk,kapulica

07 Tra 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 Mladi-luk-e1396865224929-600x364

Došlo je vrijeme za čuda mladog luka
Mladi luk je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.
Bilo da ga jedete svježeg ili kao dodatak jelima, mladi luk vaš organizam obogatit, osim vitaminima, mnogim mineralima, ali i fitokemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica. Zato, iskoristite sezonu!
zdravlje kostiju
Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 posto od preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 posto preporučene dnevne doze vitamina C.

 

Kod muškaraca , to iznosi 16 posto od preporučene doze vitamina K i skoro 2 postotka vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast , razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju . Ako vaša prehrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina , povećava se vjerojatnost od razvoja osteoporoze i većeg postotka lomljivosti kostiju .
zdravlje očiju
Tijelu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina , proteina u očima koji omogućuje receptorima mrežnice da upijaju svjetlost . Osobe čija prehrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno sljepilo i druge poremećaje vida , uključujući čireve rožnice .
Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol , aktivni oblik vitamina . Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 posto dnevnih potreba kod žena i 2,6 posto kod muškaraca .
zdravlje srca
Vitamini A i C , koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk , imaju jaka antioksidativna svojstva . To znači da spomenuti vitamini mogu spriječiti oštećenja staničnog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala . Prehrana bogata namirnicama s visokom razinom antioksidansa , prije svega voća i povrća , povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja .
Vitamin C , također , može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka što , zauzvrat , može smanjiti rizik od srčanih oboljenja .
imunitet
Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitokemikalija , posebno spojeva flavonoida , kao što su kvercetin i antocijana . Ova konkretna fitohemijskim spojevi zapravo su prirodne kemikalije koje sadrže biljke , i koje mogu poboljšati imunitet .
Osim toga , istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu , također , pomoći u sprječavanju raka eliminiranjem ksantin - oksidaze , enzima koji proizvodi slobodne radikale .
( Telegraph / mojezdravlje )

preneseno sa
http://www.vestinet.rs/zdravlje-2/doslo-je-vreme-za-cuda-mladog-luka

 

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno