Utorak 27 Veljača 2024

Pretraga

Savjeti

ZAUSTAVLJANJE STARENJA

24 Svi 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Radman je naglasio da nisu otkrili eliksir mladosti, no postoji nada da bismo mogli izolirati tu supstancu i koristiti je u vidu tablete ili pića. starenje

Otkrili smo koja je molekularna osnova starenja te zašto neke bakterije i životinjice uspijevaju vrlo učinkovito usporiti procese starenja. No, mi nismo objavili rad o tome, nismo ga još ni napisali, pa o tome mogu govoriti samo općenito - rekao je akademik Miroslav Radman, ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) u Splitu.

"Pokazat ću samo osnovne podatke o tome kako su ekstremofilna bakterija Deinococcus radiodurans i rotiferi, male slatkovodne životinjice, razvile otpornost na procese oksidacije proteina od kojih većina životinja umire. U stanicama tih organizama postoji zaštita pomoću neke supstance koja sprječava oštećivanje proteina", pojasnio je Radman. On je, međutim, naglasio da njegov tim nije otkrio eliksir mladosti. "Mi nismo ni izolirali tu supstancu, samo znamo da ona postoji. Zbog toga je legitimna nada da bismo mogli izolirati tu supstancu i koristiti je u vidu tablete ili pića", dodao je Radman naglasivši da je istraživanje vođeno u MedILS-u i njegovom pariškom laboratoriju.

S Radmanom u timu bili su mlada znanstvenica dr. Anita Kriško (28) te njegov bivši profesor s Harvarda, slavni Matthew Meselson (78).

izvor: http://www.znanost.com.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno