Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

Business

Saudijska Arabija u panici sve manje se kupuje i troši nafta,a sve vise se korist alternativa

29 Svi 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
nafta   SAUDIJSKA ARABIJA Za manju cijenu da se ne tražu alternative

»Mi ne želimo da Zapad pronađe alternative. Što više cijene nafte budu rasle, to će biti više poticaja da se pronađu alternative«, rekao je Alvalid, nećak saudijskoga kralja Abdulaha, u intervjuu za CNN
Saudijski princ Alvalid bin Talal izjavio je da je cijena nafte od 70 do 80 dolara za barel u najboljem interesu Saudijske Arabije, jer smanjuje hitnost u SAD-u i Europi za razvoj alternativnih izvora energije.


»Mi ne želimo da Zapad pronađe alternative. Što više cijene nafte budu rasle, to će biti više poticaja da se pronađu alternative«, rekao je Alvalid, nećak saudijskoga kralja Abdulaha, u intervjuu za CNN.

Pobuna u Libiji, politička previranja u Bahreinu i špekulativne kupnje odgovorne su za podizanje cijene nafte na više od 100 dolara za barel, rekao je Alvalid. Cijena sirove nafte za isporuku u srpnju narasla je u petak za 36 centi na 100,59 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku (NYMEX). Cijene nafte povećane su za 35 posto u posljednjih godinu dana.

Saudijska Arabija ima najveće svjetske rezerve nafte, koje službeno iznose 266 milijardi barela, i najveći je proizvođač i izvoznik nafte među članicama OPEC-a s izvozom od oko osam milijuna barela dnevno.

Alvalid, predsjednik uprave saudijske investicijske tvrtke Kingdom Holding, posjeduje 0,75 posto udjela treće najveće američke banke Citigroup i 26. je na popisu najbogatijih svjetskih milijardera magazina Forbesa s neto imovinom od 19,6 milijardi dolara. Za CNN je izjavio da nastavlja ulagati u SAD, unatoč teškoćama u kojima je zemlja.

Bonitetska agencija Standard & Poor's je 18. travnja snizila izglede kreditnog rejtinga SAD-a na negativne, navodeći kao razlog povećanje proračunskog deficita.

Komentirajući prodemokratska previranja u arapskim zemljama, Alvalid je kazao da Saudijska Arabija treba donijeti zakone koji će omogućiti veće sudjelovanje javnosti u vladi. Obamina administracija nastoji potaknuti prodemokratske pokrete nadahnute onima koji su svrgnuli dugogodišnje čelnike u Tunisu i Egiptu, kao dio »Arapskog proljeća» kako bi se ostvarile šire, regionalne promjene. [Hina]
preuzeto sa
www.vjesnik.comMi, ne želimo, da Zapad, pronađe, alternative
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno