Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

Socijalni kutak

ZASTITA PRIVATNOSTI ILI...

16 Ožu 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
  Capture_007   

 

Online biznis i oglašavačke mreže diljem Europe suočeni su s velikim izazovima koje donosi nova kontroverzna direktiva Europske unije.


Direktiva koja bi u državama članicama EU trebala postati zakon do 25. svibnja ove godine ograničava uporabu 'kolačića' (cookies). Kolačići, odnosno cookies su malene datoteke koje webstranice koriste za praćenje korisnika, omogućavajući time personalizaciju sadržaja koji je vidljiv korisnicima i bržu navigaciju. Njihova izvorna namjena jest pomoći webstranici pri prepoznavanju preglednika onih korisnika koji su već posjetili te stranice. Pri tome oni pohranjuju neke postavke koje su definirane prilikom posjete.

Također se mogu iskoristiti i za ciljano oglašavanje na temelju prethodnih stranica koje su posjećene, odnosno povijesti pretraživanja. Zabrinutost oko privatnosti koja prati "kolačiće" dovela je do uvođenja posebne sekcije koja se bavi "kolačićima" u europskoj e-Privacy direktivi.

Novi zakon koji donosi EU zahtjevati će od webstranice da od korisnika dobije "izričiti pristanak" prije nego mu ubaci kolačić. S obzirom na raširenu upotrebu "kolačića" kod većine webstranica, novi zakon mogao bi imati značajne implikacije za online tvrtke koje sada hitno trebaju smisliti nove načine kako dobiti pristanak korisnika.

"Direktiva će stupiti na snagu za manje od dva mjeseca pa se tvrtke i organizacije koje imaju web stranice u Velikoj Britaniji moraju probuditi s obzirom na činjenicu da se ovo događa ", rekao je britanski povjerenik Christopher Graham u izjavi uoči konferencije koja se održava u Manchesteru, a prenosi One News Page.

Osim izričitog pristanka korisnika na korištenje kolačića, novi zakon EU također će od online tvrtki zahtjevati da pruže detaljne informacije o sadržaju svojih kolačića kao i upute korisnicima o tome kako ih ukloniti.

Ovi pravni zahtjevi u skladu s novom direktivom EU još uvijek su u izradi u zemljama članicama EU i već je sada jasno da mnoge države neće uspjeti ispoštovati rok do 25. svibnja.

"Očito je da će internet u Europi postati manje atraktivan za korisnike i da će ovo značajno narušiti potencijal rasta digitalnog gospodarstva. Ovako stroga regulacija privatnosti neće samo ugroziti postojanje europskih online tvrtki nego će dovesti u pitanje i europsku inicijativu Digital Agenda, čija je svrha da Europljanima poveća ultra brzi pristup internetu i potakne razvoj sektora e-trgovine", smatra Stephan Noller, predsjednik IAB Europe Policy Committee i izvršni direktor nugg.ad, najveće europske platforme za ciljano oglašavanje.

Kako bi osigurali usklađenost s novim zakonom, webstranice možda će morati pribjeći nepopularnim pop-up prozorima koji će od korisnika tražiti da pristanu na "kolačiće", a ovo bi u konačnici moglo utjecati na korisničko iskustvo. Naime, iz direktive su posebno isključeni "kolačići" koji prate ono što korisnici stavljaju u svoje online košare tijekom online kupovine, što znači da će webstranice opće namjene, a ne e-trgovine, možda biti najteže pogođene ovim zakonom.

Izvor

www.net.hr

 

 

privatnost,kolacici,internet,web stranice,eu

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno