Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Socijalni kutak

ŠUGAVE OVCE

25 Lip 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Tretira li nas EU kao 'šugave ovce
ne_u_eu  
Želja premijerke Jadranke Kosor da osobno potpiše pristupni ugovor do kraja godine jedini je razlog što HDZ namjerava raspisati izbore poslije referenduma o pristupanju EU, smatra Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije
U emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije, u razgovoru s urednikom Goranom Flauderom, Mimica pojašnjava i razloge zbog kojih bi to bila loša odluka. Time bi, upozorava on, izjašnjavanje o pristupanju Europskoj uniji birači mogli doživjeti kao prvo izjašnjavanje o Vladi RH, što bi – s obzirom na nepopularnost aktualne vlasti – moglo dovesti u pitanje uspjeh referenduma. S druge strane, odugovlačenje s izborima do krajnjeg ustavnog roka u ožujku 2012. godine bilo bi svojevrsno mrcvarenje hrvatskoga građanstva i odugovlačenje s provedbom nužnih gospodarskih reformi.

 

U isječku iz emisije na neke nepovoljne učinke pristupa Europskoj uniji upozorava i Ante Prkačin, povratnik u HSP koji se u posljednje vrijeme prometnuo u jednog od najglasnijih kritičara EU-a. Govoreći o visini poticaja s kojima će se hrvatski seljaci naći na velikom europskom tržištu, Prkačin tvrdi da neće moći izdržati konkurenciju poljoprivrednika iz zemalja u kojima su poticaji višestruko veći. Stoga misli da je bolja alternativa da Hrvatska ostane 'otok' i da birači na referendumu odbiju pristupanje EU. Tek nakon toga, tvrdi Prkačin, europska politička elita prestat će nas doživljavati kao 'šugave ovce' i početi nas uvažavati, nakon čega bi i on mogao od eurofoba ponovno postati euroskeptik.

Neven Mimica pojasnio je na koji se način seljacima dijele poticaji u EU te da se u punom iznosu isplaćuju tek nakon deset godina članstva, zbog čega pojedine države koje su nedavno pristupile Uniji primaju manje novca od starih članica. Mimica ne smatra da se političke elite EU-a prema Hrvatskoj odnose ponižavajuće, nego potpuno jednako kao i prema drugim državama tijekom pregovora o pristupanju, a do pooštravanja uvjeta pristupa došlo je zbog loših iskustava s pojedinim novim članicama. Hrvatska od toga može imati samo koristi jer će se kvalitetnije prilagoditi europskim standardima, što je prije svega u interesu njezinih građana.

POGLEDAJTE VIDEO

autor
Goran Flauder
preuzeto sa
www.tportal.hr

ljudi, su, ovce, kako, slijedimo, političere

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno