Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Zvijezda Betelgeusea prijeti Zemlji apokalipsom

05 Svi 2020
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zvijezda Betelgeusea prijeti Zemlji apokalipsom

Novi dokazi sugeriraju: crveni div zapravo priprema kataklizmu galaktičkih razmjera.

Astronomi Europskog opservatorija na jugu u Čileu (Europski južni opservatorij) zabilježili su i otkrili neviđene promjene u ponašanju zvijezde Betelgeuse - takve kakve nisu bile cijelo vrijeme promatranja. Zvijezda je jako izblijedjela. Svjetlost daje manje od 40 posto nekadašnje "snage". To je vidljivo i golim okom. Zvijezda, koja je bila jedna od najsjajnijih na nebu, sada jedva svjetli. I istovremeno se smanjuje i nabubri. Pulsira. Ili se trese u konvulzijama, figurativno govoreći.

Slike Betelgeusea koje neprestano blijede dobivene su korištenjem vrlo velikog teleskopa (VLT) opremljenog jedinstvenom infracrvenom opremom - Spectro-Polarimetrijskim instrumentom pretraživanja egzoplaneta visokog kontrasta - SPHERE.

    bit2    

Dvije godine ranije, međunarodni tim astronomi predvođeni Eamonom O'Gormanom iz Dublinskog instituta za napredne studije koristili su ogromni radio teleskop ALMA u Čileu, koristeći 66,12-metarskih i 7 antene od metar. Uz njihovu pomoć ispitali smo da se vanjska ljuska Betelgeuse zagrijava neravnomjerno. Što je svjedočilo izobličenjima magnetskog polja zvijezde.

Promjene u svjetlini, veličini i drugim anomalijama, prema mnogim znanstvenicima, samo ukazuju na to da će Betelgeuse uskoro postati supernova. Odnosno, eksplodirat će. To zapravo objašnjava povećan interes za njega, koji ne prestaje već nekoliko godina.

Strahovi astronoma
Objavili su uhvatili gravitacijske valove koji dolaze iz Betelgeusea. To bi moglo značiti da je zvijezda već eksplodirala i stresla tkaninu prostora-vremena. Ali sami ciklopski događaj još nismo vidjeli, jer svjetlost iz njega još nije stigla do Zemlje. Neki astrofizičari ne isključuju takvo čudo - odnosno da gravitacijski valovi šire šire brže od svjetlosti. Možda čak 1,4 puta. To jest, kataklizma će nam se pojaviti na vrijeme. Ako se to doista već dogodilo. A LIGO nikad nije pogriješio

Eksplozija je neizbježna

Većina astronoma i dalje vjeruje da eksplozija tek dolazi. Kada? Točan odgovor može se očekivati ​​nakon što astronomi detaljnije prouče površinu Betelgeusea. U međuvremenu se plaše činjenice da će se kataklizma dogoditi sutra, ili nakon 100 tisuća godina. Ali dogodit će se. Takva je sudbina crvenih superzvijezda koji su potrošili svoje termonuklearno gorivo.

Zvijezda Betelgeuse crveni je div. Donedavno je bio vrlo jasno vidljivo na nebu točno iznad i lijevo od zakrivljene crte od tri zvijezde - takozvanog Orionovog pojasa. Bila je jedna od 11 najsjajnijih zvijezda na nebu. Sada zauzima 24. mjesto.


Betelgeuse se nalazi na udaljenosti od 495 do 650 svjetlosnih godina od Sunca.

Ogromna je - 1400 puta veča od naše zvijezde. Ako Betelgeuse postavite u središte Sunčevog sustava, tada će rub zvijezde apsorbirati Jupiter.

Bljesak eksplozije osvijetlit će gotovo polovicu galaksije, izbačena tvar će se ogromnom brzinom odlijetiti u svemir, bombardirajući planete u dometu, uništavajući život eksplozivnim valom i zračenjem.

Što će se dogoditi s planetom zemlja i nama?

Zemljani će vjerojatno preživjeti kataklizmu jednostavno zbog činjenice da je od Zemlje do Betelgeuze još uvijek jako daleko. Eksplozija supernove koja se dogodi u radijusu od 30 svjetlosnih godina smatra se fatalnom.

  bit3        

Ono što točno doseže do nas je neutrino. Te čestice slobodno prodiru kroz materiju. I prodirali su kroz nas, bez nanošenja štete. No, prema hipotezama netradicionalnih fizičara, snažni neutrinski tokovi mogu ubrzati nuklearne i termonuklearne reakcije. A to bi navodno moglo naštetiti nuklearnim postrojenjima, zalihama nuklearnog oružja i našem Suncu, koje bi također eksplodiralo. Tada se kraj svijeta ne može izbjeći.

Još jedna horor priča su jaki rendgenski zraci. Navodno može pogoditi Zemlju, uvelike naštetivši životinjskom i biljnom svijetu, ako je smjer Betelgeuse usmjerena prema nama.

Kanadski znanstvenici Dale Russell i Taker Wallace imaju čak i hipotezu prema kojoj su naši dinosauri izumrli od rendgenskog zračenja. A nastalo je od eksplozije supernove koja se dogodila prije 65 milijuna godina, negdje nedaleko od Sunčevog sustava. Znanstvenici, međutim, ne izvještavaju točno gdje.

Usput, Brad Carter, fizičar na Sveučilištu Južni Queensland u Australiji, predvidio je eksploziju Betelgeusea za 2012. godinu,naznačivši kraj svijeta, navodno prema unaprijed određenom kalendaru Maja. Pogriješio sam. Zajedno s Indijancima.

Koja se veličina nebeskog spektra očekuje? Ne postoji potpuna jasnoća. Neki uvjeravaju: čini se kao da je eksplodiralo "drugo sunce" - vatrena kugla supernove bit će tako sjajna i ogromna. Na nebu će ostati oko dva tjedna. I još duže.Noč če se pretvoriti u dan.

Tokom vremena i sa našim suncem če se desiti isto.

izvor
https://salik.biz/articles/69604-zvezda-betelgeize-prodolzhaet-ugrozhat-zemle-koncom-sveta.html

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno