Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

nismo sami uskoro i službena objava

22 Svi 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 vanzemaljac

VODEĆI ZNANSTVENICI SE SLAŽU 'Nismo sami. Uskoro ćemo otkriti prvu izvanzemaljsku vrstu'

WASHINGTON - Vodeći znanstvenici iz američkog SETI Instituta, koji se bavi potragom za signalima inteligentnog života izvan planeta Zemlje, u Kongresu su bez oklijevanja ustvrdili da vanzemaljci postoje. Doduše, kažu da nije rijeć o malim zelenima iz SF filmova, već o mikrobskim organizmima koji žive u našem Sunčevom sustavu te o inteligentnim bićima koji žive negdje izvan njega.

 

Tijekom saslušanja na temu 'Astrobiologija i potraga za životom u svemiru', koje je održano u srijedu na Odboru za znanost, svemir i tehnologiju, znanstvenici su iznijeli dokaze i teorije na temelju kojih iznose tvrdnje o postojanju izvanzemaljskog života.

Saslušanje je organizirano kako bi Kongres dobio uvid kako napreduje potraga za svemircima te ima li svrhe i dalje davati proračunski novac SETI-ju.

Astronom Seth Shostak sa SETI Instituta i njegov kolega Dan Wethimer smatraju da bi novac od države i dalje trebali dobivati. Dapače, tvrde da će, prime li adekvatnu financijsku potporu, u sljedećih 20 godina vjerojatno otkriti neku izvanzemaljsku vrstu.

U posljednjih 20 godina astronomi su otkrivali jedan egzoplanet za drugim. Trenutno ih na popisu ima oko 2.000, a mnogi čekaju da uđu na spisak zahvaljujući analizi podataka koje je prikupio NASA-in svemirski teleskop Kepler', rekao je Shostak.

'Prema procjenama, najmanje 70 posto zvijezda oko sebe ima pripadajuće planete. U našoj galaksiji dakle ima oko bilijardu planeta., a pritom valja napomenuti da je Mliječna staza tek jedna od 150 milijardi galaksija vidljivih našim teleskopima', dodao je.

Shostak naovid da je primarni cilj teleskopa Kepler utvrditi postoji li među svim tim svjetovima barem jedan pogodan za naseljavanje poput našeg. Uobičajeno mjerilo za naseljivost je prisutnost tekuće vode ili barem mogućnost za njezino postojanje.

'Većina planeta su ili prehladni ili pretopli ili su plinoviti. Najnovije analize podataka koje je prikupio Kepler sugeriraju da čak jedna petina svih zvijezda oko sebe imaju barem jedan zemljoliki naseljiv planet. Možda je brojka malo pretjerana, ali čak i kada se upola smanji ispada da samo u Mliječnoj stazi ima 10 do čak 80 milijardi Zemljinih rođaka', kaže još Shostak.

'Drugim riječima, postoji i više nego dovoljno prostora za postojanje izvanzemaljskog, uključujući i inteligentnog života', zaključio je u poduljem pisanom izlaganju Shostak.

Dan Wethimer je čitav Shostakov ekspoze skratio na jednu rečenicu: 'Bilo bi uistinu bizarno da smo sami u svemiru'.

Ipak, i Wethimer i Shostak tvrde da vanzemaljci nikada dosad nisu posjetili Zemlju. 'Nisam baš siguran da bi vlade uspjele zataškati tako nešto. Da su stvarno došli, mislim da bi svi znali za to', kaže Shostak.

Ova je tvrdnja u suprotnosti sa sadržajem knjige koju je nedavno objavila NASA, a u kojoj se tvrdi da su vanzemaljci možda jednom u prošlosti posjetili naš planet.

 

preneseno sa
http://www.jutarnji.hr/vodeci-znanstvenici-se-slazu--nismo-sami--uskoro-cemo-otkriti-prvu-izvanzemaljsku-vrstu-/1193487/

 

 

 


'Većina planeta, su ili prehladni, ili pretopli, ili su plinoviti. Najnovije ,analize podataka

  

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno