Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Tajni projekti

Tajanstvena rupa se neprestano otvara u središtu Antarktika, zbunjujući stručnjake

15 Ruj 2022
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tajanstvena rupa se neprestano otvara u središtu Antarktika, zbunjujući stručnjake

Teorije zavjere na stranu, Antarktika je doista nevjerojatno i misteriozno mjesto u isto vrijeme. I to ne zato što se tamo hipotetski kriju tajne vanzemaljske baze i pretpovijesne piramide, već zato što je ovo prava riznica za znanost.

Istraživanje Antarktike

 

Znanstvenici pokušavaju u potpunosti razumjeti i istražiti Antarktiku otkako je 27. siječnja 1820. ruska ekspedicija pod vodstvom Fabiana Gottlieba von Bellingshausena i Mihaila Lazareva otkrila ledenu policu na obali princeze Marte, koja je kasnije postala poznata kao Fimbulska ledena polica.

Od tada smo nastavili istraživati ​​ledeni kontinent.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su postale dostupne prve satelitske slike, istraživači su primijetili niz neočekivanih pojava na kontinentu.

Jedna od njih bila je tajanstvena rupa koja se pojavila u jednoj od sezonskih ledenih ploča na Antarktiku koja je plutala u Lazarevom moru.

 

U ljeto je nestala, a znanstvenici nisu znali što bi s njom.

Ne tako davne, 2017. godine, tijekom najhladnijih zimskih mjeseci na Antarktici, baš kad bi led trebao biti najdeblji, znanstvenici su u središtu Antarktika primijetili ogromnu rupu od 9500 četvornih kilometara, upravo u istim takvim ledenim naborima.

Nekoliko mjeseci nakon otkrića, rupa se proširila za 740 posto, a zatim ponovno nestala zajedno s ljetnim ledom.

 

ponavljajući ciklus

Ovaj fenomen nije bio ništa novo, jer su ga znanstvenici promatrali već nekoliko desetljeća.

No znanstvenici nikada nisu bili ni blizu razumijevanja što se točno događa i zašto se u središtu Antarktike pojavljuje ogromna rupa.

Jedino što znamo je da se ta ogromna rupa pojavljuje uvijek iznova.

Nakon desetljeća mozganja, proučavanja i fotografiranja Antarktike iz zraka, znanstvenici vjeruju da su možda otkrili uzrok ove ogromne rupe.

Zahvaljujući satelitskim promatranjima i podacima ponovne analize, tim znanstvenika s njujorškog sveučilišta Abu Dhabi (NYUAD) vjeruje da su te masivne rupe, poznate kao polinije, ožiljci od ciklonskih oluja.

Davne 2017. godine, kada se mješavina hladnog i toplog zraka sudarila tik iznad Južnog pola, stvarajući vrtložne vjetrove ciklona koji su dosezali brzinu od gotovo 120 kilometara na sat, generirajući snažne valove visoke do 16 metara.

Površinski vjetrovi ciklone vuku morski led u jednom smjeru, dok ga ciklonalni vjetrovi nose u suprotnom smjeru. To rezultira rupom u ledu koja se nalazi blizu središta ciklona.

"Jednom kada se otvori, Polynya radi poput prozora kroz morski led, prenoseći ogromnu količinu zimske energije između oceana i atmosfere", rekla je Diana Francis s njujorškog Sveučilišta Abu Dhabi.

"Zbog svoje velike veličine, srednjemorske polinije imaju potencijal utjecati na klimu na regionalnoj i globalnoj razini jer mijenjaju cirkulaciju oceana."

Veza između ciklona i polinija ima velike implikacije za budućnost, upozoravaju znanstvenici, jer nam modeli klimatskih promjena govore da će se više polarnih ciklona poput onog iz 2017. sigurno pojaviti u bliskoj budućnosti.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu American Geophysical Union Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

"S obzirom na njihovu veliku veličinu u središtu ledene ploče, polinije srednjeg mora, kroz intenzivnu duboku konvekciju, mogu utjecati na klimu lokalno, regionalno i potencijalno globalno mijenjajući cirkulaciju oceana ispod njih", pišu autori u svom radu.

"To uključuje utjecaje na regionalnu atmosfersku cirkulaciju, globalnu cirkulaciju, svojstva antarktičke duboke i pridnene vode i sekvestraciju ugljika u oceanu."

izvor
https://salik.biz/articles/86201-tainstvennaja-dyra-prodolzhaet-otkryvatsja-v-centre-antarktidy-privodja-ekspertov-v-zameshatel.html

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno