Ponedjeljak 4 Ožujak 2024

Pretraga

Tajni projekti

Je li Zemljina unutarnja jezgra zaustavila svoju čudnu vrtnju?

24 Sij 2023
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Je li Zemljina unutarnja jezgra zaustavila svoju čudnu vrtnju?

Podaci o potresima upućuju na to da je unutarnja jezgra prestala rotirati brže od ostatka planeta 2009. godine, no ne slažu se svi istraživači.

Tisuće kilometara pod vašim nogama, unutrašnjost Zemlje možda radi nešto vrlo čudno. Mnogi znanstvenici misle da se unutarnja jezgra okreće brže od ostatka planeta - ali negdje u prošlom desetljeću, prema jednoj studiji, to je očito prestalo činiti.

"Bili smo prilično iznenađeni", kažu Yi Yang i Xiaodong Song, seizmolozi sa Pekinškog sveučilišta u Pekingu koji su danas objavili otkrića u Nature Geoscience 1 .

Rezultati bi mogli pomoći u rasvjetljavanju mnogih misterija duboke Zemlje, uključujući ulogu unutarnje jezgre u održavanju magnetskog polja planeta i utjecaju na brzinu rotacije cijelog planeta a time i na duljinu dana. Ali oni su samo najnoviji dio dugotrajnog napora da se objasni neobična rotacija unutarnje jezgre i možda nisu posljednja riječ po tom pitanju.

"Stalno mislim da smo na rubu da to shvatimo", kaže John Vidale, seizmolog sa Sveučilišta Južne Kalifornije u Los Angelesu. "Ali nisam siguran."

Misterije dubine

Istraživači su otkrili unutarnju jezgru 1936. godine, nakon proučavanja kako seizmički valovi od potresa putuju planetom. Promjene u brzini valova otkrile su da se jezgra planeta, široka oko 7000 kilometara, sastoji od čvrstog središta, većinom od željeza, unutar ljuske od tekućeg željeza i drugih elemenata. Kako se željezo iz vanjske jezgre kristalizira na površini unutarnje jezgre, ono mijenja gustoću vanjske tekućine, pokrećući uzburkana gibanja koja održavaju Zemljino magnetsko polje.

2023 01 24 211028

Tekuća vanjska jezgra u biti odvaja 2400 kilometara široku unutarnju jezgru od ostatka planeta, tako da se unutarnja jezgra može okretati vlastitim tempom. Godine 1996. Song i još jedan istraživač izvijestili su o 2 potresa kad su proučavali potrese koji su nastali u istoj regiji tijekom tri desetljeća, a čiju je energiju detektirala ista stanica za praćenje tisućama kilometara daleko. Od 1960-ih godina, kažu znanstvenici, vrijeme putovanja seizmičkih valova koji proizlaze iz tih potresa se promijenilo, što ukazuje da se unutarnja jezgra okreće brže od omotača planeta, sloja neposredno iza vanjske jezgre.

Kasnije su studije pročistile procjene brzine te 'super rotacije', da bi se zaključilo da se unutarnja jezgra okreće brže od plašta za oko jednu desetinu stupnja godišnje. Ali ne slažu se svi. Drugi radovi sugeriraju da se super-rotacija događa uglavnom u različitim razdobljima, kao što je ranih 2000-ih, umjesto da bude kontinuirani, stabilan fenomen. Neki znanstvenici čak tvrde da super-rotacija ne postoji i da su razlike u vremenu putovanja potresa umjesto toga uzrokovane fizičkim promjenama na površini unutarnje jezgre.

Prošlog lipnja, Vidale i Wei Wang, znanstvenik za Zemlju također sa Sveučilišta Južne Kalifornije, bacili su još jedan ključ u radove. Koristeći podatke o seizmičkim valovima generiranim američkim nuklearnim pokusnim eksplozijama 1969. i 1971., izvijestili su da je između tih godina Zemljina unutarnja jezgra 'subrotirala', odnosno rotirala se sporije od plašta. Tek nakon 1971. godine, kažu, ubrzao se i počeo superrotirati.

 

Rotacijski pomak

Sad, Yang i Song kažu da je unutarnja jezgra zaustavila svoju vrtnju u odnosu na plašt. Proučavali su potrese uglavnom između 1995. i 2021. i otkrili da je super-rotacija unutarnje jezgre prestala oko 2009. Promatrali su promjenu na različitim točkama diljem svijeta, za koju istraživači kažu da potvrđuje da se radi o pravom planetarnom fenomenu povezanom s rotacija jezgre, a ne samo lokalna promjena na unutarnjoj površini jezgre.

 

Podaci upućuju na to da je unutarnja jezgra možda čak u procesu pomicanja natrag prema subrotaciji. Ako je tako, vjerojatno se nešto događa s magnetskim i gravitacijskim silama koje pokreću rotaciju unutarnje jezgre. Takve bi promjene mogle povezati unutarnju jezgru sa širim geofizičkim fenomenima poput povećanja ili smanjenja duljine dana na Zemlji.

Ipak, ostaju mnoga pitanja, poput toga kako pomiriti sporost promjena o kojima izvještavaju Yang i Song s nekim bržim promjenama o kojima izvješćuju drugi. Jedini izlaz iz močvare je čekati da se dogode novi potresi. "Duga povijest kontinuiranog snimanja seizmičkih podataka ključna je za praćenje kretanja srca planeta", kažu Yang i Song.

izvor
https://www.nature.com/articles/d41586-023-00167-1

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno