Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Kraljevstvo Shambhale

12 Tra 2019
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Misterije Kraljevstva Shambhale

Shambhala, koja je sanskritska riječ koja znači "mjesto mira" ili "mjesto tišine", je mitski raj o kojem se govori u drevnim tekstovima, uključujući Kalachakra Tantru i drevne spise kulture Zhang Zhung koja je prethodila tibetskom budizmu u zapadnom Tibetu . Prema legendi, to je zemlja u kojoj mogu živjeti samo čista srca, mjesto gdje vlada ljubav i mudrost i gdje su ljudi imuni na patnju, želju ili starost.

 

Za Shambhalu se kaže da je zemlja tisuću imena. Zove se Zabranjena zemlja, zemlja bijelih voda, zemlja blistavih duhova, zemlja žive vatre, zemlja živih bogova i zemlja čuda. Hindusi ga zovu Aryavartha (Zemlja dostojnih); Kinezi to znaju kao Hsi Tien, zapadni raj Hsi Wang Mu; i ruskim starim vjernicima, poznat je kao Belovojde. Ali širom Azije, najpoznatiji je po svom sanskritskom imenu, Shambhala, Shamballa ili Shangri-la.

  šambala1      

Za legendu o Shambhali se kaže da datira hiljadama godina, a spominjanje mitske zemlje može se naći u raznim drevnim tekstovima. Pisma iz Bona govore o blisko srodnoj zemlji koja se zove Olmolungring. Hinduski tekstovi kao što je Višnu Purana pominju Shambhalu kao rodno mesto Kalkija, poslednju inkarnaciju Višnua koji će uvesti novo zlatno doba. Budistički mit o Shambhali je adaptacija ranijeg hinduističkog mita. Međutim, tekst u kome se Šambala prvi put u velikoj meri raspravlja je Kalachakra.

Kalachakra se odnosi na složeno i napredno ezoterično učenje i praksu u tibetanskom budizmu. Za Buda Šakjamunija je rečeno da je podučavao Kalačakru na zahtjev kralja Suchandre iz Shambhale.

  šambala2        

Kao i kod mnogih koncepata u Kalachakri, kaže se da ideja Shambhale ima vanjska, unutarnja i alternativna značenja. Vanjsko značenje shambala shvaća kao fizičko mjesto, iako ga samo pojedinci s odgovarajućom karmom mogu dosegnuti i doživjeti kao takvo. Unutarnja i alternativna značenja odnose se na suptilnije shvaćanje onoga što Shambhala predstavlja u smislu vlastitog tijela i uma (unutarnjeg) i tijekom meditativne prakse (alternativa). Ove dvije vrste simboličkih objašnjenja uglavnom se usmeno prenose od učitelja do učenika.Kao što je 14. Dalaj Lama zabilježio tijekom inicijacije Kalachakra 1985. u Bodhgayi, Shambhala nije obična zemlja:

Iako oni koji imaju posebnu pripadnost mogu zapravo biti u mogućnosti ići tamo kroz karmičku vezu, ipak to nije fizičko mjesto koje zapravo možemo pronaći. Možemo samo reći da je to čista zemlja, čista zemlja u ljudskom carstvu. I ako netko nema zaslugu i stvarnu karmičku asocijaciju, tamo se zapravo ne može stići.

Proročanstvo Shambhale

Koncept Shambhale igra važnu ulogu u tibetanskim vjerskim učenjima i ima posebnu važnost u tibetanskoj mitologiji o budućnosti. Kalačakra prorokuje postupno propadanje čovječanstva kako se ideologija materijalizma širi po zemlji. Kada su “barbari” koji slijede tu ideologiju ujedinjeni pod zlim kraljem i misle da više nema što za pobjedu, magle će se podići kako bi otkrile snježne planine Shambhale. Barbari će napasti Shambhalu s velikom vojskom opremljenom strašnim oružjem. Tada će kralj Shambhale izići iz Shambhale s ogromnom vojskom kako bi pobijedio "tamne sile" i uveo Zlatno doba širom svijeta.

Iako Kalačakra prorokuje budući rat, to se protivi budističkim učenjima koja zabranjuju nasilje. To je navelo neke teologe da simbolički tumače rat - Kalačakra ne zagovara nasilje nad ljudima, već se odnosi na unutarnju bitku religioznog praktikanta protiv unutarnjih demonskih tendencija.

Shambhalino skriveno mjestoTijekom mnogih stoljeća, brojni istraživači i tragači za duhovnom mudrošću krenuli su u ekspedicije i potrage  za mitskim rajem u Shambhali, i dok su mnogi tvrdili da su bili tamo, nitko još nije pružio nikakve dokaze o svom postojanju ili je bio u stanju odrediti fizičku lokaciju na karti, no većina referenci je mjesto Shambhala u planinskim regijama Euroazije.Drevni tekstovi Zhang Zhung identificiraju Shambhalu sa Sutlejskom dolinom u Punjabu ili u Himachal Pradeshu u Indiji. Mongolci identificiraju Shambhalu s određenim dolinama južnog Sibira. U Altai folkloru, vjeruje se da je planina Belukha ulaz u Shambhalu. Čini se da suvremeni budistički znanstvenici zaključuju da se Shambhala nalazi u višim predjelima Himalaja u onome što se danas naziva Dhauladhar planinama oko Mcleodganja. Neke legende kažu da je ulazak u Shambhalu skriven u udaljenom, napuštenom samostanu u Tibetu, a čuvaju ga bića poznata kao čuvari Shambhale.

   šambala3         

Za neke, činjenica da Shambhala nikada nije pronađena ima vrlo jednostavno objašnjenje - mnogi vjeruju da Shambhala leži na samom rubu fizičke stvarnosti, kao most koji povezuje ovaj svijet s onim izvan njega.

Dok mnogi ignoriraju Shambhalu kao maštoviti predmet mita i legendi, za druge, vjera u Shambhalu potiče unutarnju čežnju da jednog dana pronađe ovo utopijsko kraljevstvo.

 

 

izvor:https://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/mysteries-kingdom-shambhala-001529

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno