Nedjelja 28 Studeni 2021

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Misterija astronauta iz starog rumunjskog samostana Tutana

03 Kol 2021
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Misterija astronauta iz starog rumunjskog samostana Tutana

Tutana je naselje u okrugu Argeș, koje pripada općini Băiculești i nalazi se 14 kilometara južno od Curtea de Argeș. Samostan Tutana jedno je od najvažnijih samostanskih središta u Rumunjskoj, a sastoji se od crkve, zvonika, kneževske kuće i ćelija.

Prva dokumentarna potvrda je radnja Radu cel Mare, datirana 1. travnja 1497., u kojoj je posvjedočena "isposnica Tutana". Godine 1582. Mihnea Vodă, zvana Turcitul, obnovila je crkvu na temeljima starije crkve, iz doba Mircee cel Bătrân. Između 1620.-1621., Radu Mihnea obnovio je ćelije. Još jedna popravka poduzeta je između 1774.-1777. Potres 1838. ozbiljno je oštetio crkvu. Između 1838. i 1840. dolazi do nove komasacije koja je bitno promijenila izgled crkve, a tornjevi su obnovljeni od drveta. Povodom nove komasacije, crkvu oslikava Costin Petrescu, sliku koju je 1942. preradio Theodor Petrescu. Tijekom potresa 1977. i 1986. crkva je ponovno oštećena uzrokujući pukotine u zidovima. Od 1988. godine traju radovi na konsolidaciji i obnovi.

Čini se da je crkvu sagradio u 15. stoljeću redovnik Popa Nikodim, uz pomoć 11 učenika. Stari dokumenti još uvijek govore o moguće znatno starijim datumima.

U Tutani postoji nekoliko neriješenih zagonetki. Prije svega, u zidu manastira Tutana nalazi se čudna, izgrebana cigla. Antropomorfna figura, zapanjujuće slična liku odjevenom u ronioca ili astronauta, izgreban je na ovoj cigli prije nego što je spaljen. Uzbudljivi su i klinasti natpisi (simboli) na vrhu opeke.

   extraterestrul Tutana    extraterestrul Tutana 2       

Ali ta izgrebana cigla antropomorfnog izgleda nije jedina čudnost. Crkva je okružena pravim frizom, koji se nalazi u razini očiju, sastavljen od izgrebane opeke, sa slavenskim simbolima i, štoviše, s paleokršćanskim simbolima, iznenađujuće sličnim onima otkrivenim u špiljama Basarabi. Ti elementi dovode u pitanje postojanje kultnog mjesta, inicijacije, mnogo starijeg doba, a prvi certificirani graditelji pustinjaštva Tutana ponovno su upotrijebili osnovne elemente (izgrebane cigle), kao nastavak mitske paleokršćanske tradicije.

Nitko nije mogao objasniti prisutnost te antropomorfne cigle, koja je izgledala tako čudno. Predstavlja starije božanstvo ili lokalnog majstora opeke, impresioniranog čudnim izgledom (susret trećeg stupnja?) Požurio je ovjekovječiti čudan i proturječan lik.

Jednako su zagonetni i ogrebotine na vrhu opeke. Čini se da imaju "logičan" slijed, iznimno sličan asirskom klinastom pismu. Ali od kada datira? I kakvu enigmu krije ovaj natpis?

No, sam naziv grada otvara niz pitanja. Neki znanstvenici vjeruju da je povezano s imenom rimskog boga Tutanusa (branitelja neprijatelja) ili čak egipatskog boga Totha (civilizacijskog heroja egipatske mitologije). U svakom slučaju valja spomenuti da je ime Tutana jedinstveno u toponimiji lokaliteta u Rumunjskoj.

Unatoč svim tim pretpostavkama, misterija Tutane još je daleko od razriješenja. Za dovršetak materijala, arheoloških dokaza možda će biti potrebna arheološka istraživanja.

izvor
https://www.lovendal.ro/wp52/misterul-cosmonautului-dintr-o-veche-manastire-romaneasca-manastirea-tutana/

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno