Nedjelja 3 Prosinac 2023

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Talos s Krete: 2000 godina stara priča o prvom divovskom robotu kojeg su bogovi poslali na zemlju

02 Stu 2022
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Talos s Krete: 2000 godina stara priča o prvom divovskom robotu kojeg su bogovi poslali na zemlju

Vjerovali ili ne, ideje o umjetnoj inteligenciji i automatima bile su žive i na snazi ​​prije više od 2000 godina u grčkoj mitologiji. Mit o Talosu ('Τάλως'), prvom robotiziranom stvorenju u mitologiji, svakako je zanimljiv primjer.

Njegovo ime povezuje se sa Zeusom, budući da su na Kreti Zeusa zvali i Talios, a u starogrčkom dijalektu Talos je bilo ime Sunca.

Priča o Talosu, starogrčkom robotu

Prema grčkim legendama, Talos nije bio čovjek, već automat koji je stvorio sam Zeus. Druga verzija grčkog mita pripisuje njegovo stvaranje Hefestu, bogu vatre i željeza. Prema drugim verzijama, Talos je bio sin Kreza i boga Hefesta. Ideju da su Talos stvorili ljudi, a ne priroda prvi put je spomenuo Hesiod oko 700. pr.n.e.

kolos2

 

Divovski robot Talos oživio je u mitološkom fantastičnom filmu Jason i Argonauti iz 1963. godine. Model Talosa od 17 inča (43 cm) kreirao je animator i umjetnik specijalnih efekata Ray Harryhausen.

 

 

Talos je bio bog sunca na Kreti i navodno je bio izrađen od bronce. Jednom venom, koja je počinjala na vratu i spuštala se do gležnjeva, tekla je njegova životna krv – tekući metal, a na svaki je gležanj bio zavrtan vijak da tekući metal ne iscuri. Talos je na novčićima i slikama prikazan na različite načine: neki su ga prikazivali s krilima, drugi bez.

Zeus je darovao Talosa kralju Krete Minosu da zaštiti Kretu od svih osvajača; međutim, prema starogrčkom piscu Apoloniju Rodiju, Talos je bio Zeusov dar Europi kako bi zaštitio nju i njezinu djecu, koju je ona kasnije dala kralju Minosu.

Talos i njegova misija: Zaštita Krete od neprijatelja

Platon je tvrdio da je Talos branio Kretu obilazeći otok tri puta dnevno. S obzirom na to da je Kreta najveći otok u Grčkoj, obići ga tri puta dnevno bio bi nemoguć zadatak, što znači da je ili Talos bio golemo stvorenje ili je imao druga prijevozna sredstva poput leta, što može objasniti zašto je ponekad prikazan s krilima.

kolos3

            Prikaz divovskog boga Talosa naoružanog kamenom na prednjoj strani srebrne didrahme iz Festa na Kreti, datirane oko 300.-270. pr. Kr. PRIJE KRISTA.

Kad bi se bilo koji neprijateljski brod približio Kreti, Talos je bacao ogromno kamenje i uništavao brodove iz daljine. Ako su neprijatelji uspjeli prodrijeti u zemlju Krete, Talos je zagrijao svoje tijelo do bijele vrućine i ubio neprijatelje.

kolos4

                                                      Snimak Talosa koji se suočava s posadom broda *Argo* iz filma *Jason i Argonauti* iz 1963.

Međutim, obrana Krete nije bila njegova jedina misija. Talos je također morao osigurati da svi stanovnici otoka poštuju božanske zakone. Da bi ispunio tu dužnost, obilazio je sva sela na otoku tri puta godišnje, noseći sa sobom metalne ploče na kojima su bili ispisani božanski zakoni.

Talos je branio Kretu mnogo godina dok ga konačno nisu porazili Jason i Argonauti, naravno ne oružjem, već lukavstvom. Kad su se Jason i Argonauti približili Kreti, čarobnica Medeja je, razgovarajući s Talosom i bacajući čarolije, nagovorila ga da izvadi vijke iz njegovih gležnjeva. Kao rezultat toga, tekući metal se izlio i Talos je umro.

Je li moguće da se priča o Talosu zapravo temelji na stvarnosti?

I ako je tako, što je točno bio Talos?

Je li moguće da je Talos zapravo bio svemirski brod, mehanički generirana naprava ili čak vanzemaljac?

kolos5

                                                               Smrt Talosa prikazana na grčkoj vazi iz 5. stoljeća pr

Opisi, naravno, odgovaraju nekoj vrsti mehaničkog aparata - izrađenog od metala (brončane boje), s krilima, sposobnog tri puta dnevno kružiti nad golemim teritorijem i ispaljivati ​​nekakvo oružje na neprijateljske brodove.

Talos ostaje fascinantna i tajanstvena priča koja se održava živom u grčkoj mitologiji. Priča o Talosu nije jedini mit koji istražuje ideju umjetne inteligencije i robota, jer se oni također pojavljuju u pričama o Medeji, zanatliji Dedalu, Prometeju i Pandori.

izvor
https://salik.biz

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno