Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

MISTERIJ

25 Kol 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
NLO1

Na tragu vepske misterije i pada NLO-a

Srna - 11.07.2012 12:26

PETESRSBUG - Vepska šuma, odnosno produčje Rusije na kome živi mali urgofinski narod Vepsi, postaje prava turistička atrakcija - razlog je misterija iz 1961. godine, odnosno navodni pad NLO-a u jezero i promjena prirodnog okruženja koje se od tada dešava.

Naučnici skoro svih instituta tadašnjeg Lenjingrada, a sada Sankt-Peterburga, koji su učestvovali u proučavanju tog fenomena, nisu uspjeli da riješe tajnu Korb-jezera.

Misterija nepristupačnih vepskih šuma počela je u noći 27. na 28. april 1961. godine, kada je okolini Korb-jezera u zemlju  udario masivan nepoznat objekat u obliku cilindra.

Pao je pod vodu i prošao 20 metara po dnu jezera "tjerajući" ispred sebe gomilu zemlje visoku više od 1,5 metra.

Jezero su tada osmotrili vojni ronioci SSSR-a, kaže predsjednik ufološke (NLO) komisije Ruskog geografskog društva Mihail Gerštejn.

Ali,  nije pronađeno tijelo koje je pokrenulo toliki sloj zemlje. Pri tome naišlo se na izuzetno interesantnu anomaliju - led koji je to tijelo razbilo i koji je plivao u rupi bio je intenzivno zelene boje, dok ostali led nije imao takvu boju.

Prikupljeni su uzorci leda, ali nisu otkriveni razlozi zbog kojih je led postao zelen. Uzorci iz udubljenja u dnu jezera takođe nisu pokazali ništa neobično.

Jedini izuzetak bile su zagonetne kuglice koje su bile toliko lake da su plutale na površini. Ispostavilo se da one nisu biljnog porijekla i da imaju vrlo složeni hemijski sastav.

Poslije njihovog ispitivanja iznijeta je pretpostavka da su nastale u procesu sa visokom temperaturom tipa zavarivanja.

Lokalni stanovnici kažu da se sljedeće noći,  poslije one kada je pao NLO,  iz pravca jezera četiri sata čula jaka buka, kao da neko pokušava da upali moćni motor.

Stanovnici pretpostavljaju  da je te zvuke ispuštao nepoznati objekat koji je pritekao u pomoć NLO-u koji je pao.

Poslije događaja u nastalom udubljenju pojavila se bujna vegetacija. Naučnici još uvijek ne znaju šta je to što podstiče takav rast flore.

Tako turistička ponuda za vepksu oblast uključuje prvo posjetu mjestu gde je pao nepoznati objekat i upoznavanje sa autentičnom kulturom lokalnih Vepsa, malog ugrofinskog naroda.

Poludetektivska priča o NLO-u postala je nešto poput NLO-brenda nove etnografske destinacije, mističke vepske šume gdje u manjim selima žive starosjedioci nekadašnje Lenjingradske oblasti.

Postoji veliki broj uspješnih presedana korištenja NLO -brenda u cilju promocije neke turističke destinacije u svijetu - navode agencije.

 

 

Preuzeto sa

http://www.nezavisne.com

 

 

 

 

 

Lokalni, stanovnici, kažu, da se, sljedeće noći

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno