Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Kontakt??

22 Tra 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

     Arecibo-Observatory

 

šok:
  Najveći radioteleskop na svijetu uhvatio signal iz druge galaksije!
 
  U Arecibu, Portoriko, nalazi se najveći radioteleskop na svijetu, a 2. studenoga 2012. godine zabilježio je jak signal na mjernim instrumentima u trajanju od 3 milisekunde!
Seriju kratkotrajnih, ali izrazito jakih radio signala, koje su još 2011. i 2012. zabilježili astronomi iz australske opservatorije, nedavno je ponovno uhvatila opservatorija Aricebo u Portoriku, prenosi io9.com.

 

Za signale uhvacene pomocu Parkes radio teleskopa u Australiji , astronomi su pretpostavljali kako ne potječu iz naše galaksije .
Naime , njih desetak , uhvaćenih tijekom navedenog razdoblja , trajali su tek nekoliko milisekundi , ali ono što ih je posebno zaintrigiralo jeste činjenica da je njihov izvor oslobodio više energije nego što naše Sunce oslobodi u 300.000 godina !
O izvorima tih signala postoje brojne teorije , poput takozvanih blitzara ( preteške neutronske zvijezde , koje se zbog vrlo brze rotacije odupiru pretvaranju u crnu rupu ) , magnetara ( neutronske zvijezde sa super jakim magnetskim poljem ) , isparavajuće crne rupe te izbijanje gama zraka u koje je umiješana i supernova .
U Arecibu se nalazi najveci radioteleskop na svijetu , a 2. studenoga 2012. godine , zabilježio je golemi " šiljak " na mjernim instrumentima u trajanju od 3 milisekunde .
Signal je nazvan FRB 121102 te je vrlo sličan ranije spomenutim signalima u Australiji .
Ono što astronome posebno čudi je daljina iz koje dolaze ti signali , a za koju se pretpostavlja kako je vrlo velika .

preneseno sa
http://www.vestinet.rs/svet/sok-najveci-radioteleskop-na-svetu-uhvatio-signal-iz-druge-galaksije

 


 

 

 

 

 

 

 

 

O izvorima tih, signala postoje, brojne teorije, poput takozvanih blitzara ,(preteške neutronske zvezde

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno