Ponedjeljak 4 Ožujak 2024

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Zabrinjavajuće: znanstvenici su zabilježili 48 udara munje blizu Sjevernog pola

03 Lis 2019
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Američki meteorolozi zabilježili su neobičnu grmljavinsku oluju u blizini Sjevernog pola, koja je pogodila 48 puta u uvjetima koji nisu karakteristični za to područje. O ovom anomaličnom fenomenu pisano je u publikaciji National Geographic. 

 

  munja1                  

 

Prošli vikend znanstvenici su zabilježili desetke udara munje na 480 kilometara od Sjevernog pola. U vezi s tim fenomenom, meteorološka služba, smještena u Fairbanksu, objavila je posebno priopćenje za javnost. Govori o sjevernim grmljavinama kojih se sjećaju samo aljaški starci.Za stručnjake je anomalan fenomen postao prava misterija, jer su za stvaranje groma potrebni posebni uvjeti u atmosferi. Potrebno je da hladan i suh zrak bude iznad sloja toplijeg i vlažnijeg zraka. A na tim zemljopisnim širinama takve pojave još nisu primijećene, jer se topli zrak i vlažni niži ne pojavljuju ovdje istodobno.

48 udara groma zabilježeno je mrežom Vaisala GLD360, koja pomoću GPS tehnologije hvata vrlo snažne bljeskove na udaljenosti od deset kilometara, uključujući i daleke teritorije Arktika.

Nakon primanja informacija , znanstvenici su bili uzbuđeni, jer je to jasan znak klimatskih promjena na planeti. Znanstvenici nisu isključili da djelomično na pojavu munje može utjecati i dim od požara koji nastaju izvan Arktičkog kruga.


izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno