Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Znanstvenici diljem svijeta bilježe tajanstvene munje velike snage

16 Lis 2019
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Za znanstvenike, mjesto i vrijeme pojave munje s jakim naponom, za koje se vjerovalo da se događaju samo u toploj sezoni, bilo je neočekivano otkriće. Međutim, ova vrsta munje, koju su znanstvenici nazvali superbolom, bila je iznimka.

 

 pic 02 06 2018 0845201                                                                              Fotografije iz otvorenih izvora               

 

U trenutku udara superbolova oslobađa se 1000 puta više energije nego kod normalnog udara munje. Očividci uspoređuju sjajne bljeskove s određenom spektakularnom izvedbom s praskom šampanjca. Nisu mnogi imali sreću promatrati ovaj fenomen, a još više istražiti ga. Primjerice, za razdoblje 2010.-2018. Znanstvenici su uspjeli analizirati oko 2 milijarde udara munje, od kojih se samo 8000  udara ispostavilo kao super munje, oslobađajući energiju više od milijun džula.


Znakovito je da se najveći dio udara munje (90%) primjećuje ljeti, a superbolti zimi. Ovo otkriće je od posebne važnosti, jer će omogućiti prilagođavanje kretanja zrakoplova i brodova.

         pic 12 10 2019 1139552                                                                 Fotografije iz otvorenih izvora            

Superbolti su zabilježeni iznad sjevernih i istočnih dijelova Atlantskog oceana, Anda i Sredozemlja, u Japanu i duž ekvatora u Indijskom i Atlantskom oceanu. Ranije se vjerovalo da se te silne munje formiraju na mjestima gdje postoji velika konvektivna nestabilnost - u suptropskoj i tropskoj Africi i Americi, kao i u jugoistočnoj Aziji.


Znanstvenici još uvijek ne znaju uzrok takvih opasnih pojava. Postoji hipoteza da se gromovi s jakim naponom javljaju preko oceana tijekom sezonskih fluktuacija temperature vode. Međutim, znanstvenici ne isključuju da su ta fluktuacija posljedica globalnih klimatskih promjena.


izvor

 

 

 

Znanstvenici su prepoznali munje s tajanstvenim fenomenom


Već od djetinjstva smo bili navikli na ideju da su grmljavina i popratne grmljavine i munje dobro proučeni fenomeni, jer je u udžbenicima sve to jednostavno i prilično jasno opisano. Zapravo, sa munjama nije sve tako jednostavno. I znanstvenici su prisiljeni priznati da još uvijek ne znaju njihovu pravu prirodu, odnosno da mehanizam njihova nastanka nije do kraja razjašnjen.

   pic 02 06 2018 0845201                                                                                Fotografije iz otvorenih izvora               

Obične i neobične munje

Unatoč činjenici da je taj misteriozni mehanizam proučavan više od jednog stoljeća i da postoji toliko znanstvenih hipoteza da je moguće sastaviti debele sveske knjiga, u stvarnosti znanstvenici još uvijek ne mogu riješiti ovu tajnu prirode.

   munja1                                                                       Fotografije iz otvorenih izvora             

Da bi se probio čak i centimetar zraka, potrebno je napon od 30 tisuća volti. Zamislite sada koja su fantastična električna polja potrebna kad dođe do pražnjenja nakon udara munje, na primjer, u blizini venecuelanskog jezera Maracaibo, gdje munja udara i do  20 tisuća puta u jednoj noći. Istovremeno, oblaci,  ne stvaraju (i ne mogu stvoriti) tako moćna električna polja, njihova bi energija u najboljem slučaju mogla biti dovoljna za svjetlosnu iskru. Istina, postoji teorija A. Gurevicha, moskovskog znanstvenika Ruske akademije znanosti, da kozmičke zrake mogu biti uzroci munje. Ali opet, ovo nije ništa drugo nego pretpostavka ...


Kuglasta munja

Kuglasta munja je neshvatljiva misterija za znanstvenike. Iako su prepoznate kao „plazme“, glavna stvar nije razjašnjena - zašto ti ugrušci plazme mogu postojati u atmosferi u sekundi, a u nekim slučajevima čak i nekoliko minuta, iako bi se u svim aspektima (prema brojnim laboratorijskim eksperimentima) sferna tvar plazme trebala ohladiti bez vanjskog hranjenja u tisučinku sekunde.

   munja2                                                                  Fotografije iz otvorenih izvora          


Znanstvenici su se čak složili da je kuglana munja samo optički učinak, ali već postoje dokumentarni dokazi o nastanku kuglanih munje. Ipak, takva istraživanja ne objašnjavaju mnogo.

"Munje Vilenjaci

Godine 1989. otkriveni su vilenjaci  gotovo ista munja, samo na nadmorskoj visini od 70-80 kilometara iznad Zemljine površine. Gigantski mlazovi (vrsta sprite) čak dosežu visinu od 90 kilometara. Štoviše, ove kozmičke munje ("gromobrane suprotno", udaraju u svemir) povezane su grmljavinom. Ali kako?

 vilenjaci munja3                                                                          Fotografije iz otvorenih izvora          

 


Znanstvenici su 2000. godine konačno otkrili da se unutar grmljavinske oluje na nadmorskoj visini od oko 10 tisuća metara stvaraju radio signali mnogo moćniji od onih koji prate munje. Ali opet, nije jasno kako nastaju ta pražnjenja, odakle dolaze ...

Prema A. Kostinskyju (Institut za opću fiziku RAS-a), nauka o munji trenutno doživljava pravi procvat. Istovremeno, znanstvenici ih u svojoj ozbiljnosti prepoznaju kao tajanstvenu pojavu, koja još nije u potpunosti proučena i nije poznato kada će se to dogoditi. Stoga su školski i institucionalni udžbenici koji djeci i mladima govore o podrijetlu "atmosferskih električnih pražnjenja", blago rečeno, ne sasvim istiniti i, najiskrenije, lažni.

izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno