Utorak 5 Prosinac 2023

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Anomalne emisije iz dviju udaljenih galaksija mogu značiti postojanje naprednih izvanzemaljaca

13 Srp 2022
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Anomalne emisije iz dviju udaljenih galaksija mogu značiti postojanje naprednih izvanzemaljaca

Istraživački tim analizirao je 21 galaksiju s visokim razinama zračenja u srednjem infracrvenom rasponu. Na svoje iznenađenje, otkrili su da četiri od tih galaksija imaju zračenje pojačano faktorom 10. Dva su objašnjena prirodnim procesima, dok su druga dva ostala neobjašnjena.

Tim istraživača otkrio je dvije udaljene galaksije koje bi mogle biti dom naprednim vanzemaljskim civilizacijama. Tragovi neobične aktivnosti pronađeni su u obje galaksije, što može ukazivati ​​na prisutnost izvanzemaljske civilizacije tipa III na Kardashevoj ljestvici.

Jedno od najdubljih i najvažnijih pitanja čovječanstva je "Jesmo li sami u svemiru?".

 

Što dublje gledamo u svemir, otkrivamo više galaksija. Prema brojkama, od 2022. istraživači procjenjuju da postoji više od dva trilijuna galaksija u vidljivom svemiru.

U našem razumijevanju kozmosa i broja galaksija koje su nastale otkako je naš svemir nastao prije 13,7 milijardi godina, svemirski teleskop Hubble je od goleme važnosti.

Jedna od najdubljih slika svemira je takozvano Hubble eXtreme Deep Field.

Ova je slika otkrila najtamnije i najudaljenije galaksije ikada viđene i omogućila stručnjacima da pogledaju dublje u prošlost nego ikad prije.

Ali čak i s ovom fotografijom oko 5500 galaksija, daleko smo od razumijevanja broja galaksija u našem svemiru.

 

Jesmo li sami u svemiru?

Iako se na ovo pitanje danas ne može sa sigurnošću odgovoriti, možda smo blizu da ga otkrijemo.

Istraživač Honging Chen i njegovi kolege s Kineskog nacionalnog astronomskog opservatorija skenirali su dio sjevernog neba. Njihov cilj je bio vidjeti gdje točno na ovom području postoje znakovi hipernaprednih vanzemaljskih civilizacija.

Od 21 galaksije koje su ispitali, dvije su se isticale anomalnim karakteristikama.

Njihovi rezultati predstavljeni su u studiji objavljenoj u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

Tragovi naprednih vanzemaljskih civilizacija?

Svemir je uistinu gigantski. S obzirom na različite čimbenike, poput starosti svemira, broja zvijezda i galaksija, bilo bi drsko smatrati Zemlju jedinim planetom na kojem je nastao život.

Možda je negdje u nekoj dalekoj galaksiji, ne tako sličnoj Mliječnoj stazi, nastala civilizacija koja se razvijala milijunima godina i tehnološki nadmašila i naša najveća dostignuća.

 

Kardaševljeva ljestvica

Da bismo razumjeli koliko bi potencijalna vanzemaljska civilizacija mogla biti napredna, koristimo se Kardaševljevom ljestvicom koju je razvio astrofizičar Nikolaj Kardašev 1964. godine.

Omogućuje vam da izmjerite koliko je hipotetska izvanzemaljska civilizacija tehnološki napredna, na temelju količine energije koju troši. Ljestvica uključuje tri vrste civilizacija:

Civilizacije prvog tipa

Ovo je potencijalna civilizacija koja je dovoljno tehnološki napredna da iskoristi svu energiju svog matičnog planeta.

Civilizacija drugog tipa

Ova potencijalna civilizacija mogla bi iskoristiti energiju cijelog sunčevog sustava, njegovog sunca i planeta.

Civilizacija tipa III

Ova potencijalna civilizacija je dosegla takav stupanj tehnološkog razvoja da može koristiti energiju cijele galaksije.

Civilizacija trećeg tipa može lako koristiti brojne zvijezde svoje galaksije kao izvore energije gradeći hipotetske megastrukture nazvane Dysonove sfere. Čineći to, civilizacija bi mogla pobrati svu energiju koju proizvodi zvijezda.

Dakle, korištenjem tisuća, umjesto milijuna zvijezda u svojoj galaksiji, civilizacija tipa III mogla bi zadovoljiti svoje rastuće potrebe za energijom, što bi joj omogućilo daljnji razvoj i istraživanje svemira.

Ako je civilizacija tipa III postavila Dysonove sfere oko mnogih svojih zvijezda u matičnoj galaksiji, vjerojatno bismo mogli pronaći njihove tragove.

Ovo je potaknulo Chena i koautora Michaela Garretta da koriste 2-metarski LOFAR Two-meter Sky Survey (LoTSS) kako bi potražili bilo kakav infracrveni signal koji bi ukazivao na prisutnost ovih megastruktura.

Pročešljali su 21 galaksiju s visokom srednjom infracrvenom emisijom. Na svoje iznenađenje, otkrili su da su četiri od tih galaksija imale deseterostruko povećanje emisije.

"Dva od njih identificirana su kao prirodni izvori - jedan je bio aktivna galaktička jezgra, a drugi galaksija u kojoj se stvaraju zvijezde, što znači da je njihova pretjerana emisija srednjeg infracrvenog zračenja rezultat različitih mehanizama", kaže Chen.

"Ne znamo razlog za visok srednji infracrveni odnos prema radiju kod druga dva."

Prema InVerseu, radijske i infracrvene emisije iz svake galaksije međusobno su povezane. Zračenje galaksija prenosi informacije o njihovoj toplini kroz infracrveni spektar. Kao dio njihove potrage za onim što izgleda kao vanzemaljski ispušni plin, dvojac je istraživao srednji i daleki infracrveni spektar, objašnjava Chen.

Civilizacija tipa III proizvodit će višak srednjeg infracrvenog zračenja zbog srednje infracrvene otpadne topline, što će utjecati na korelaciju.

Od 21 galaksije, dvije se ističu i moguće su galaksije domaćini za vanzemaljske civilizacije tipa II. U obje galaksije istraživači nisu mogli shvatiti što je uzrokovalo izbijanje radijacije u srednjem infracrvenom području. Iako bi izvanzemaljske civilizacije mogle biti krivac, druga prirodna objašnjenja ne mogu se isključiti, poput neobično visoke stope formiranja zvijezda ili iznimno svijetle galaktičke jezgre.

Galaksije ILT J134649.72+542621.7 i ILT J145757.90+565323.8 vjerojatno će biti analizirane u bliskoj budućnosti. U svom radu Chen i kolege zaključuju da obje galaksije "zaslužuju daljnje proučavanje".

Jesu li te galaksije dom moćnim i naprednim izvanzemaljskim civilizacijama, ostaje za vidjeti. Buduće studije galaksija i opažanja u različitim spektrima mogu nam pomoći da odgovorimo na jedno od najvećih pitanja na koje naša vrsta do sada nije mogla odgovoriti.

izvor
https://salik.biz/articles/85595-anomalnye-vybrosy-iz-dvuh-dalekih-galaktik-mogut-oznachat-suschestvovanie-prodvinutyh-inoplane.html

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno