Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Tajna društva

Oluja sa sunca ili lažna uzbuna??

03 Pro 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
solarna_oluja

Prijeti nam oluja na Suncu koja može izazvati masovni nestanak struje

Predstojeći ciklus olujne solarne aktivnosti mogao bi da izazvati štetu na električnim transformatorima i predstavlja prijetnju osjetljivoj energetskoj infrastrukturi širom svijeta, priopćila je njemačka osiguravajuća kuća 'Allianz'.

Sunce prolazi kroz jedanaestogodišnji ciklus normalne aktivnosti, a slijedeći period snažnih solarnih aktivnosti očekuje se 2012. i 2013.

U priopćenju Allianza se navodi da bi visoko rizična solarna oluja, koju nije lako predvidjeti jer se rijetko javlja, mogla izazvati nestanke električne energije i ekonomske gubitke od preko bilijun dolara, a da je najpesimističniji scenarij još gori.

>> Kraj svijeta možda i bude 2012., ali ne zbog sunčeve baklje

Velika eksplozija na površini Sunca mogla bi osloboditi milijarde tona vrelog plina pri brzini od milijunn milja na sat, a kada bi taj plin pogodio magnetno polje Zemlje, pokrenuo bi veliku solarnu oluju.

Ozbiljnost mogućeg poremećaja privukla je pažnju stručnjaka iz osiguravajućeg sektora, kao i institucija zaduženih za državnu sigurnost.

'Dijelovi kontinenata mjesecima ne bi imali struju'

'Ukoliko zamislite da dijelovi zemalja ili kontinenata tjednima, ili čak mjesecima, ne bi imali struju... onda je to ozbiljna stvar', naveo je Jim Wild sa britanskog Sveučilišta Lancaster.

Problem leži u teškoćama predviđanja koliko često se događaju ozbiljni solarni događaji. Kratak vremenski rok koji sateliti imaju za otkrivanje poremećaja takođe predstavlja smetnju prevenciji štete nastale zbog solarnih oluja.

Trenutno nijedan satelit nije dovoljno blizu Sunca da bi dao upozorenje u roku dužem od sat vremena prije nego što do oluje dođe, objasnio je Wild. Modernizacija satelita koja bi ljudima na Zemlji dala više vremena da se pripreme za opasnost koštala bi oko milijardu dolara, dodao je Wild.

 

Preuzeto sa

http://dnevnik.hr

 

 

Trenutno, nijedan, satelit, nije dovoljno, blizu

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno