Utorak 7 Prosinac 2021

Pretraga

Tajna društva

CRNI SCENARIO

20 Srp 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
kolaps

Otkriveni tajni dokumenti CIA-e: Tri crna scenarija za svijet poslije kolapsa Amerike

 

DEZINTEGRACIJA POLITIČKE I EKONOMSKE MOĆI

 

Otkriveni tajni dokumenti CIA-e: Tri crna scenarija za svijet poslije kolapsa Amerike

Do 2030. CIA predviđa gotovo sigurne velike tendencije koje će strukturirati međunarodni sustav: oslobađanje pojedinca, demografija, disperzija moći, energetska, vodena i prehrambena problematika.

Autor: D.G.| Photo: wikipedia | Petak, 20.07.2012 12:57

 

Predviđanje budućnosti ambicija je javnog ogranka američke Središnje obavještajne agencija CIA, Nacionalnog obavještajnog vijeća, koji svake pete godine razmišlja o stanju svijeta za 20 godina. Prva skica njegova najnovijeg promišljanja pod naslovom “Globalni trendovi 2030.” već je obišla institucije u Washingtonu prije predviđenog objavljivanja dan nakon predsjedničkih izbora u studenom, izvješćuje pariški Le Monde.

 

 

U toj prvoj skici najavljuje se tehnička revolucija koja bi mogle promijeniti međunarodne odnose, od širenja genetski modificirane hrane, preko futurističkog printera 3D do umjetnog poboljšanja funkcije mozga ili ljudskog kloniranja. NIC je uzeo u obzir kritike njegovih prethodnih izvješća. Ovoga puta dokument sadrži evolucijski karakter američke moći u svijetu u tranziciji.

 

Do 2030. NIC predviđa gotovo sigurne velike tendencije koje će strukturirati međunarodni sustav: oslobađanje pojedinca, demografija, disperzija moći, energetska, vodena i prehrambena problematika. Utjecaj ove ili one od tih konstanti ovisi o ključnim čimbenicima poput gospodarstva i svjetskog upravljanja, oružanih sukoba, tehnologiji i, presudno, ulozi SAD-a. Ta dinamika omogućava predviđanje tri scenarija za 2030.: “vraćanje na staro”, “suradnja” i “dezintegracija”.

 

Svijet na rubu ponora

 

Najvjerojatniji je, prema mišljenju autora, zadnji scenarij. Neujednačen gospodarski rast preraspodjeljuje karte moći. Zapad slabi u korist Azije, dok nestabilnost tržišta i klimatske promjene prijete svjetskoj stabilnosti. U “dezintegriranom” svijetu, općenito odsustvo političke volje u rješavanju svjetskih problema marginalizira multilateralne organizacije i naglašava opasnost od međudržavnih sukoba. Ako se veliki vojni sukobi, primjerice između Kine i SAD-a, i mogu izbjeći, svijet je ipak stalno na rubu ponora.

 

Scenarij “vraćanje na staro” koji predviđa povratak na “predamerički” svijet, to jest na nestabilnost prve polovice 20. stoljeća, nije ništa optimističniji. Zapleten u svoje proračunske probleme, SAD nema više sposobnost utjecaja na međunarodnu scenu. Prvo dobro primljeno među novonastalim državama, vraćanje je ubrzo izvor neravnoteže. Etničke i geopolitičke tenzije u Aziji i na Bliskom istoku brzo se pretvaraju u otvorene sukobe, u kontekstu svjetske gospodarske stagnacije.

 

Budućnost do 2030. čini se, dakle, prilično mračna. Od tri scenarija jedini pozitivni odiše nerealnošću. “Suradnja” opisuje rođenje bratskog svijeta, predvođena Kinom i SAD-om, čija bi suradnja na tehnološkom planu pokrenula novo zlatno doba međunarodnih odnosa. Treba držati fige, piše Le Monde.

 

preuzeto sa

http://www.dnevno.hr

 

 

 

 

 

Najvjerojatniji. je, prema. mišljenju. autora, zadnji

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno