Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Tajna društva

POSLJEDNJI DANI COVJECANSTVA

16 Velj 2011
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
KATAKLIZMA

Posljednih nekoliko godina svjedoci smo velikih prirodnih katastrofa.
Ljudska bića su gledala krvava lica ispod ruševina, kuće kako plutaju mjestima koja su do jučer, umjesto vodom i smrću bila ispunjena životom. Čak smo imali priliku čuti za vatru koja guta i pali sve pred sobom, i plašili smo se i molili Boga, svako na svom jeziku, da takvih trenutaka bude sve manje.
Međutim, ono što nam zadnjih godina itekako tjera strah u kosti jeste učestalost prirode da se obračuna sa živim bićima i pokuša da uništi sve ono što je ljudska i životinjska ruka sagradila.
Najstrašnije je što u većini slučajeva u tome i uspjeva.
U sedam proteklih mjeseci ove godine, zabilježeno je 450 događaja koji spadaju u prirodne katastrofe, a u kojima je živote izgubilo oko 250.000 ljudi. Štete u potresima, poplavama i požarima procjenjuju se na više od 70 milijardi dolara, a sezona uragana tek počinje.
Prve noćne more počele su upravo sa uraganima. Rađali su se jedan za drugim, sa imenima istih onih ljudi, kojima uzimaju sve. Katrina je 2005. godine uzela 1.800 života. Izmjenjivali su se prema abecednom redu Fay, Gustav, Hanna ...i iza sebe ostavljali pustoš.
Od skorijih zemljotresa najrazorniji je bio 2004. godine  u Indijskom okeanu kod ostrva Sumatra izazvavši  veliki cunami koji je odnio preko 250.000 života. Zemljotres u Kašmiru 2005. godine usmrtio je oko 90.000 ljudi.
8,8 je magnituda zemljotresa koji je pogodio Čile rano 27. februara i bio je 500 puta jači od 7,0 zemljotresa koji je ubio približno 200.000 Haićana.
Zbog hlađenja Zemljine kore stopa zemljotresa se konstantno povećava, dok seizmolozi predviđaju da će se kao posljedica javiti cunamiji koji će biti razorniji od samih zemljotresa.
Onda je na red došao islandski vulkan Eyafjallajökull i blokirao avio saobraćaj nad Evropom. Ponovo je priroda pokazala svoju surovu stranu.
Posljednjih nekoliko dana ista ta priroda šalje kiše i poplave koje ubijaju i ruše po Kini, Srednoj Evropi, Pakistanu...
U skoro svim vjerskim knjigama kao objašnjenje za ovakve poteze prirode stoje jedna ili dvije riječi. Posljednji Dan, ili Armagedon. Vjerovanje u Posljednji Dan je jedno od osnovnih temelja svake vjere.
Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Neće nastupiti Sudnji dan sve dok ne bude mnogo zemljotresa."

TORNADO
U katolicizmu se također vjeruje da je Armagedon, Posljednji dan, kada će sve što danas postoji biti uništeno.
Svi signali koje dobijamo iz dana u dan upućuju na propast, a većina 'malih' predznaka Sudnjeg Dana već je ostvarena.
Ipak, kada bi priroda imala usta i mogla da govori, objašnjena bi se tražila na drugim mjestima i za sve ovo vjerovatno krivila čovjeka.
Globalno zagrijavanje je pojam kojim se označava fenomen porasta prosječne temperature zraka na površini Zemlje i okeana, izmjerenog i od početka 20. vijeka, te procjene nastavka tog procesa u bližoj budućnosti.
Prema nekim istraživanjima globalno-prosječna površinska temperatura je porasla za oko 0,74 ± 0,18 °C u toku perioda od 100 godina. Najveći krivac za ovo je čovjek.
Većina stručnjaka vjeruje da iza većeg dijela katastrofa poput potresa, poplava i vulkanskih erupcija stoji upravo navika čovjeka da mijenja okoliš, remeteći time klimu i prirodne tokove, odnosno prirodnu ravnotežu Zemlje.
2012. godina će prema kalendaru Maya jedna poplava uništiti život, iste godine prema staroindijskim dokumentima završava godina Kali Yuga, a i prema vjerovanju Hopi indijanaca svijet se 2012. počinje mijenjati...
Prema njima, 2012. godine vrijeme će se "resetirati" i ponovno početi odbrojavati od nule, što će ujedno biti i početak šestog doba. Na svu sreću, optimistične prognoze navode da ljudska rasa neće izumrijeti, ali će se sigurno opametiti.


Napisao: Mirza Skenderagić
www.bh-news.com


prirodne katastrofe,poplave,potresi,vulkani


O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno