Petak 19 Kolovoz 2022

Pretraga

Tajna društva

KO OVDE KOGA...

10 Srp 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
   eu1    iz gonga upozoravaju kako vlada krije od građana dio informacija o pristupnim pregovorima
GONG: Europa odlučuje koliko Hrvati trebaju znati
Pola je godine do referenduma, a građani još nemaju sve informacije što im u kojem području konkretno donosi ulazak u Europsku uniju – tvrdi Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, koji je zajedno s drugim organizacijama civilnoga društva zatražio od Vlade RH da objavi i konačna, usuglašena i usvojena stajališta kako bi građani precizno znali što je točno RH ispregovarala, te kako bi svatko od nas na temelju točnih i cjelovitih informacija odlučio kako će glasati na referendumu.

 

Svi građani ove zemlje moraju znati što ih čeka i čime će se stvarno suočiti ulaskom u Uniju
Na tvrdnju Jadranke Kosor kako je Vlada objavila sve, izvršni direktor GONG-a tvrdi kako je točno da su objavljena pregovaračka stajališta RH i Dodaci na pregovaračka stajališta, ali ne i konačna, usuglašena i usvojena stajališta iz kojih je tek moguće iščitati što je to točno RH uspjela ispregovarati.

- Iz Vlade su javnosti poručili da to što mi tražimo spada u ingerenciju EU-a i da ovisi o Bruxellesu hoće li se to objaviti ili ne. To ne možemo prihvatiti jer u EU ne ulazi ova ili neka buduća vlada, već svi građani ove zemlje moraju znati što ih čeka i čime će se stvarno suočiti ulaskom u Uniju, kako u poljoprivredi, ribarstvu, brodogradnji, tako i u svim drugim segmentima života. Dakle, to su stvari koje su već ispregovarane, neće se o tome odlučivati u prosincu uoči potpisivanja pristupnog ugovora.

Dakle, to Vlada zna, ali još nije obznanila i građanima. Neodrživo je da građani izlaze na referendum, a da pritom nemaju čisti račun u smislu što dobivaju, a što eventualno gube – kaže Zelić.

Na pitanje je li točno da postoje pregovarački dokumenti koje EU u vezi s Hrvatskom ne želi objaviti, potražili smo odgovor u Delegaciji Europske unije u Zagrebu.

- Europsko vijeće kao predstavnik vlada država članica EU-a odlučuje o objavljivanju zajedničkih stajališta EU-a o 35 poglavlja predpristupnih pregovora s Hrvatskom, odgovorio nam je Martin Meyer, savjetnik za politička pitanja u zagrebačkoj Delegaciji EU-a.

A Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a, na kraju zaključuje:
- Stajališta nisu bila dostupna javnosti tijekom čitavog procesa pregovaranja, a konačni ishodi pregovora i dalje su nam nepoznati, što predstavlja eklatantan primjer demokratskog deficita.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Zelić: Sve prema zakonu
Ako se Vlada ogluši na naš zahtjev, mi ćemo o tome obavijestiti sve predstavnike međunarodne zajednice u Hrvatskoj, Europsku komisiju, veleposlanstva zemalja članica EU-a te na koncu, ako bude potrebno, postupiti prema zakonu koji jamči pravo na pristup informacijama – kaže Dragan Zelić.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
autor
Šenol Selimović
preuzeto sa
www.slobodnadalmacija.hr

ako,se,vlada,oglusi,na

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno