Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

''Teorije'' zavjere

Konkurencija ili ...?

15 Lis 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   konzum trgovina IK indexArhiva 625

Farmaceuti protiv prodaje lijekova u Konzumu: "To nije sigurno, moramo zaštititi

HRVATSKO farmaceutsko društvo (HFD) protivi se prodaji lijekova koji su dostupni bez recepta u trgovinama Konzuma. Smatraju da se lijekovi ne bi smjeli izdavati bez stručnog nadzora ljekarnika (magistra farmacije).
 
Podsjećamo, prije tjedan dana najavljeno je da će Konzum 20. studenog održati  izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će donijeti odluku o širenju ponuda i usluga. Ivica Todorić se, prema najavama, želi ugurati na tržište proizvodnje, uvoza, izvoza i prodaje lijekova.


 
"Premda je riječ o trendu koji je posljednjih desetak godina zahvatio SAD i neke europske zemlje, činjenica je da neke visoko razvijene države EU (npr. Francuska) nisu prihvatile takvu liberalizaciju ne dopuštajući prodaju bezreceptnih lijekova izvan ljekarni zbog zaštite sigurnosti pacijenata/korisnika", stoji u priopćenju HFD-a.
 
I Europa odustaje od liberalizacije tržišta lijekova
 
HFD naglašava da neke europske države koje su ranije dopustile liberalizaciju tržišta lijekova sada dovode u pitanju takvu odluku. Na ponovo ograničavanje dostupnosti bezreceptnih lijekova odlučuju se nakon niza zabilježenih ozbiljnih nuspojava zbog nekontrolirane i nekritičke primjene, često uzrokovane nedovoljnim znanjem pacijenata.
 
"Primjerice, Švedska, koja je 2009. liberalizirala tržište bezreceptnih lijekova i dopustila prodaju određenih lijekova poput paracetamola i izvan ljekarni, postala je svjesna javnozdravstvene prijetnje takvog dereguliranja uslijed sve većeg broja intoksikacija paracetamolom i ozbiljnih zaprimljenih nuspojava. Švedska Agencija za lijekove poslala je snažnu poruku prema javnosti da je takvim postupcima stavljanja određenih bezreceptnih lijekova izvan nadzora ljekarnika nažalost dovedeno u opasnost ljudsko zdravlje i da nije dostatno samo educirati ljude o takvim rizicima, nego je najučinkovitija mjera zaštite zdravlja pučanstva jednostavno vratiti lijekove poput paracetamola ponovno samo u ljekarne!", tvrdi HFD.
 
Lijekove mora prodavati farmaceut
 
Hrvatski farmaceuti smatraju kako je nužno "da svako prodajno mjesto bezreceptnih lijekova ima zaposlenog ljekarnika (magistra farmacije) koji može osigurati provođenje odgovornog samoliječenja i nadzor nad sigurnom primjenom lijekova, posebice u rizičnih skupina pacijenata". Naglašavaju kako građani Hrvatske i dalje nisu dovoljno osvješteni o mogućim rizicima nekritičkog samoliječenja.
 
"Hrvatsko farmaceutsko društvo i dalje će osnaživati ulogu ljekarnika u samoliječenju i nipošto ne podržava banaliziranje primjene bezreceptnih lijekova, unatoč njihovom visokom sigurnosnom profilu. Svaki oblik samoposluživanja bezreceptnim lijekovima u Hrvatskoj  nije dopušten, a zemlje koje su to svojedobno uvele sada se bore s posljedicama prekomjerne i nekontrolirane potrošnje takvih lijekova", poručuju iz HFD-a.
 
"Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u svom je izvješću o prijavljivanju nuspojava u 2013. godini, naglasila da je svake godine sve veći udio ljekarnika u prijavljivanju nuspojava. Ovako visok postotak prijava od strane farmaceuta u Europi zabilježen je još samo u skandinavskim zemljama, što ukazuje na važnost ovog vida zdravstvenog djelovanja ljekarnika u Hrvatskoj, tim više što prijave pokrivaju i područje bezreceptnih lijekova, što značajno pridonosi praćenju sigurnosnog profila ove vrste lijekova. Hrvatska je među najuspješnijim zemljama svijeta u području farmakovigilancije, te treba ustrajati da se tako kvalitetan sustav održi i razvija, a da pacijentu lijekovi budu dostupni na najsigurniji način, uz nadzor magistara farmacije!", zaključuje se u priopćenju HFD-a.

 

preneseno sa
www.index.hr

 

 

 

 

 

agencija,ljekove,visok,prijava,ljekovi

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno