Utorak 27 Veljača 2024

Pretraga

''Teorije'' zavjere

Tri svemirske letjelice nestale su s površine Mjeseca bez traga. Što se događa na Zemljinom satelitu?

25 Stu 2023
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tri svemirske letjelice nestale su s površine Mjeseca bez traga. Što se događa na Zemljinom satelitu?

Čovječanstvo čini tek prve malene korake prema ozbiljnom istraživanju svemira. Glavne poteškoće leže u primitivnosti uređaja i njihovoj visokoj cijeni. Samo je nekoliko zemalja u svijetu sposobno održavati svemirske programe dulje vrijeme. Većina može realizirati 1-2 projekta u 5-7 godina. Ali ovim tempom, zemljani još dugo neće ići u duboki svemir, pokušavajući istražiti najbliže planete i satelite.

ada zamislite. Određena država izdvaja sulude količine novca za proučavanje, recimo, Mjeseca. Izgradi prekrasan modul s nekoliko lunarnih rovera, a onda se dogodi neka vrsta kvara, a rad tisuća inženjera, astronoma i dizajnera ostaje bez rezultata. Dobro je ako je ovo jedina situacija, ali kvarovi se događaju prilično često. A ponekad oprema jednostavno prestane postojati. Ali to i nije tako loše.

U protekle 4 godine dogodila su se 3 neobjašnjiva slučaja kvara i nestanka uređaja na Mjesecu. A upravo su ti događaji najkatastrofalniji. Budući da je nemoguće ući u trag uzroku hitne situacije. Štoviše, sve 3 izvanredne situacije tijekom godina završile su tako da čak ni ostaci uređaja nisu pronađeni. Odnosno, općenito je nejasno što im se moglo dogoditi.

2023 11 25 180834

Dana 26. travnja 2023. godine trebao je sletjeti japanski modul Hakuto-R Mission 1. Ali samo 12 sekundi prije, veza je iznenada prekinuta. Misija je bila obećavajuća za Japance: dva lunarna rovera bila su u modulu. Neobično je počelo s činjenicom da ni japanski ni američki astronomi nisu mogli pronaći mjesto slijetanja. Na označenom području nisu pronađeni čak ni tragovi pada ili krhotine. Kao da modul nikada nije sletio na Mjesec. No, kada do slijetanja na Mjesec ostane još 12 sekundi, svima postaje očito da će sletni modul definitivno završiti na površini Zemljina satelita. Nikakvi tragovi se nisu mogli pronaći.

A ovo nije prvi takav slučaj. Godine 2019. trebao je sletjeti indijski modul “Vikram”, ali je u posljednjim sekundama, kao i u slučaju japanskog uređaja, prekinuta komunikacija. Uzalud su više od 2 mjeseca tražili krhotine ili druge dokaze o nesreći, ali nikakvi dokazi nikada nisu pronađeni. Čudna priča, zar ne? Ne isključujem rizik od nesreće, ali ne mogu razumjeti gdje su nestali dijelovi modula?

U travnju 2019. izraelska publikacija Beresheet našla se u sličnoj situaciji. Međutim, ovoga puta sve je ispalo još čudnije. Izraelske vlasti objavile su uspješno slijetanje na Mjesec. Neki su dužnosnici čak objavili i fotografije navodno s Mjeseca. A nekoliko sati kasnije stigla je alarmantna vijest - komunikacija s uređajem je izgubljena. I opet, koliko god se trudili pronaći njezine tragove, ništa nije bilo moguće. Sve to navodi na određena razmišljanja.

Da, kvarovi su neizbježan dio procesa istraživanja svemirskih tijela. Ali gubitak uređaja i njihovih ostataka ne može se objasniti. I dok dizajneri i astronomi šutke sliježu ramenima, neovisni istraživači i ljubitelji teorija zavjere nagađaju. Među njima ima vrlo zanimljivih, na primjer, eliminacija konkurenata u borbi za prostor. Ili su možda u ovu priču upleteni vanzemaljci koji promptno uklanjaju ovozemaljsko smeće s površine Mjeseca.

izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno