Utorak 27 Veljača 2024

Pretraga

UMJETNO GORIVO

07 Velj 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 audi


Audi ima svoje gorivo

Napisao/la Marin Režić na 07. Veljača 2014.. Objavljeno u Vijesti    
Audi u New Mexicu pokrenuo istraživački centar za e-ethanol i e-diesel

Audi, poput brojnih proizvođača budućnost ne prepušta slučaju. I dok se brojni proizvođači muče s proizvodnjom novih motora, goriva i tehnologija, Audi je napravo i reverzibilno kompatibilnu stvar - izumili umjetno gorivo! Iza goriva se krije jednostanična bakterija kojoj je za proizvodnju sintetskog 'benzina' i dizela potrebna tek voda, CO2 i sunčeva svjetlost


Audijeva inovacija čak nije ni pretjerano izbirljiva. Za proizvodnju goriva može poslužiti bilo kakva voda, morska, pa čak i otpadna. Nakon proizvodnje, gorivo se ukloni iz vode i proces ponovno započinje. Audijevo gorivo je pritom CO2 neutralno. To znači da se njegovim sagorijevanjem emitira podjednaka količina CO2 kolika je utrošena u proizvodnju. Sintetsko gorivo ekološki je i podobnije jer, za razliku od fosilnih goriva, ne sadrži olefine i aromatske ugljikovodike što jamči čišće sagorijevanje i manje emisije štetnih plinova.

E-ethanol i e-diesel se mogu miješati s postojećim gorivima ili koristiti samostalno, a najbolje od svega, pogoni za proizvodnju ovog energenta mogu se graditi bilo gdje, čak i na mjestima nepodobnim za poljoprivredu.

Audiju je sad nužno dodatno optimizirati sam proces proizvodnje goriva kako bi bio dovoljno učinkovit i ekonomski isplativ. Nijemci tvrde kako bi u bližoj budućnosti trebali biti sposobni proizvoditi nekoliko stotina tisuća litara sintetskog goriva dnevno po cijeni nižoj od trenutačne tržišne cijene fosilnih goriva. Sigurno svi jedva čekamo!

 

 

preneseno sa
http://www.cropc.net/autozona/vijesti/2177-audi-ima-svoje-gorivo

 

 

 

 

 


Audi, poput brojnih, proizvođača, budućnost, ne prepušta slučaju

  

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno