Utorak 27 Veljača 2024

Pretraga

Auto kojim ćete lako preletjeti sve gužve na cestama

12 Srp 2010
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
leteci, automobilMože biti dopunjen na običnoj benzinskoj crpki, a sklopljenih krila staje u klasičnu garažu. Pokreće ga motor od 100 KS, sličan onom iz ford fieste. Pritiskom na prekidač može se od njega napraviti običan automobil-dvosjed ili pak avion.

Smišljen da preleti sve gužve na cesti, pola auto – pola avion – terrafugia transition ipak će se vinuti u zrak, piše Daily Mail. Najprije je kamen spoticanja bilo to što je bio malo pretežak i premašivao mjere za laki zrakoplov, ali američke zrakoplovne vlasti napravile su iznimku jer o iznimci, uostalom, i jest riječ.

Zaključeno je da se na križanca mogu primijeniti i automobilski propisi, a njima udovoljava – ima i zračne jastuke, područje apsorpcije energije sudara i sigurnosnu kabinu. Čudno vozilo već je prošlo testove letenja i sada će se komercijalno proizvoditi.

Doduše, terrafugia nije prvi leteći automobil u povijesti, ali je prvi kojem se krila izvlače automatski, laganim dodirom na dugme. Već se predbilježilo 70 kupaca koji su uplatili po 6500 funta (oko 56.000 kuna) za vozilo koje stoji 132.000 funti ili oko 1,1 milijun kuna. Otprilike kao bentley ili ferrari.

Obična crpka i garaža

leteci, automobil – Samo što ferrari ne leti – poentirao je potpredsjednik terrafugije Richard Gersh.

Osim zdravstvene svjedodžbe, vlasnicima transitiona trebat će i mnogo prostora – za uzlijetanje pista mora imati barem 510 metara.

Među pokretačima su projekta i bivši NASA-ini inženjeri koji tvrde da je terrafugia lagana za vožnju i održavanje jer rabi običan bezolovni benzin, koji može biti dopunjen na običnoj benzinskoj crpki, a sklopljenih krila staje u klasičnu garažu.

Pokreće ga motor od 100 KS, sličan onom iz ford fieste. Pritiskom na prekidač može se od njega napraviti običan automobil-dvosjed ili pak avion, i sve to u 30 sekundi. Dok je automobil, ima upravljač, papučicu gasa i kočnicu, ali nema ručicu mjenjača. Kao zrakoplovom, njime se upravlja ručicom pokraj upravljača.

Budući da će biti registriran kao laki sportski avion, transition će od vozača, osim vozačke dozvole zahtijevati i pilotsku, zbog odvajanja od tla.

Povijesni iskorak

Direktor terrafugije, Carl Dietrich, ističe: “Ovo je povijesna promjena u osobnom prijevozu.”

Pukovnik Phil Meteer, koji je prometalo iskušao još lani, tvrdi da je udobno i stabilno na cesti, a još lakše i udobnije u zraku, te istodobno čvrsto i pouzdano.

leteci, automobil, auto, testleteci_auto3leteci_auto4

vecernji.hr
O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno