Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Krešimir Mišak za 24sata.info: "Padom NLO-a u Roswellu 1947. godine kompjuterska tehnologija doživjela je kvantni skok"

27 Kol 2009
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
misakKrešimir Mišak je hrvatski novinar, rock muzičar i pisac naučne fantastike. Godine 1996. je završio novinarstvo na Fakultetu političkih nauka pri Univerzitetu u Zagrebu.
1999. je počeo pisati naučnu  fantastiku i od tada je napisao petnaestak kratkih SF priča. 2000. i 2004. je dobio SFERA nagradu za najbolju SF priču, dok mu je 2005. godine objavljena zbirka SF-priča Zvjezdani riffovi, a u 2006. je izdao knjigu Telepatija i telekineza. Poznat je kao voditelj emisije Na rubu znanosti koja se emituje na HRT-u. U intervjuu za portal 24sata.info Mišak govori o fenomenu NLO-a i nevjerovatnim činjenicama koje ga prate.
- Da li mislite da su rani mediji, radio, naučno fantastični filmovi itd. oblikovali pogled na NLO fenomen?
MIŠAK: Djelomično...
Na djelu je bila povratna sprega. Filmaši su radili filmove koristeći ono što se zbivalo u stvarnosti i potom su tome dodavali već prema svojoj mašti. Tako se od njih dobivala povratna slika koja je bila mješavina istine i mašte. Osim toga, veliki filmaši, poput Spielberga, su kao savjetnike na filmu koristili stručnjake za NLO-e. Spielberg je za Bliske susrete koristio usluge dr. Hyneka,  fizičara koji je radio na Blue Booku, projektu američke avijacije koji se bavio skupljanjem NLO-dojava i njihovom klasifikacijom. Sigurno jest da su rani filmovi o NLO-ima, iz pedesetih, dali jednu paranoidnu notu tom fenomenu, što je u skladu sa tadašnjim poslijeratnim američkim ksenofobičnim tendencijama.
- Da li ste ikada u životu imali bliski susret bilo koje vrste ili ste vidjeli NLO?
MIŠAK: Nisam nikad.
- Svakim danom možemo vidjeti mnoštvo "dokaza" za postojanje NLO-a. Koliko njih mogu biti autentični?
MIŠAK: U ovoj gužvi koja vlada na netu, to sam vrag zna. Meni su puno vjerostojniji oni (kakvih je većina) koji nisu našli svoj put do medija, ali su, recimo, našli do mene, pa sam ih čuo iz prve ruke, a takvih za sad u svojoj kolekciji imam preko dvadeset. I još toliko koje se nisam potrudio zapisati jer nisu bili dovoljno atraktivni. Mislim da riječ "dokazi" u ovom pitanju ne bi trebala biti u navodnicima, Ako je nešto zabilježio radar, ako je uspostavljen vizuelni kontakt, ako su to nešto lovili ratni avioni, onda nema sumnje da se radi o pravim dokazima da nešto leti našim nebom. Po nekim procjenama, godišnje u svijetu ima oko 50.000 verifikovanih viđenja NLO-a, a mnoge vijesti i fotografije čak nađu put do dnevnih novina (doduše, uglavnom zadnjih strana).  Ali, kao i svake dokaze, i ove je lako falsifikovati, čega je YouTube prepun.
- Neki istraživači smatraju da je "incident" u Roswell-u pokrenuo kompjutersku revoluciju! Šta Vi mislite o tome?
MIŠAK: O takvim stvarima mogu samo pričati u posticima vjerovatnosti. Poznate su mi takve tvrdnje, one svakako imaju osnovu, pogotovo na temelju knjige "Day after Roswell" pukovnika Philipa J. Corsa, koja prikazuje brojne primjere transfera tehnologije sa roswellske letjelice u američke kompanije koje su imale ugovore s vojskom. To je bio posao kojim se od 1961. bavio Corso. Na popisu njegovih poslova nije bio tranzistor, ali dijelovi letjelice prigrabile su razne službe raznih grana vojske koje nisu međusobno sarađivale i čuvale su svoje tajne. Činjenica jest da je je 1947. kompjuterska tehnologija doživjela kvantni skok koji se samo godinu dana ranije činio nezamislivim, a projekcije razvoja bile puno drugačije. Lično mislim da je velika vjerovatnost da svi danas u svojim računarima imamo tehnologiju čiji su začeci  - izum tranzistora - inspirisani letjelicom srušenom u Roswellu 1947.
- Eksplozija u Tunguski je jedna od najvećih neriješenih misterija u novijoj historiji. Dok jedni smatraju da je "krivac" NLO, drugi optužuju meteor, treći Teslinu "zraku smrti"... Da li je moguće da je NLO imao svoje "prste" u tome ili pak, prema nekima, planet Zemlja posjeduje "odbrambeni sistem protiv uljeza"?
MIŠAK: Kod te teme postoje dva pitanja. Prvo je: koja je priroda eksplozije. Drugo je: koja je priroda donositelja "tunguske vatre". Odgovor na prvo pitanje, kad se odbaci sve što nije (naprimjer – hemijska eksplozija) jest da je posrijedi bila nuklearna ekplozija u zraku. Profil ekpsplozije i njene posljedice u potpunosti ukazuju na takav odgovor. Odgovor na drugo pitanje jest da je "donositelj vatre" nije bilo prirodno tijelo, na što ukazuje nizak ugao uleta, vrlo mala brzina te dvije promjene smjera letenja  - što su rekontruisali vrhunski ruski stručnjaci na temelju dvije hiljade svjedočanstava.
- Negdje sam pročitao da mislite da Semir Osmanagić laže! Zašto to mislite?

MIŠAK: Ja to uopšte ne mislim, ta informacija potiče sa lažnog Facebooka, koji je neko otvorio u moje ime i bez mog znanja, a ja sad ne znam šta napraviti da ga zatvorim. Za njega sam saznao tek prije sedmicu dana, kada mi Semir poslao demant mojih navodnih tvrdnji. Bio sam vrlo iznenađen kad sam skužio da imam profil na  Facebooku, a u životu nisam čak niti posjetio te stranice.
- Mislite li da je NLO uzrok pada Airbus-ovog aviona u Atlanskom okeanu?
MIŠAK: Pojma nemam. Nisam ništa čuo o tome.
- Kako komentarišete anketu portala 24sata.info u kojoj čak 45% anketiranih posjetilaca tvrdi da je vidilo NLO?
MIŠAK: Broj bih prepolovio za pola, ali takav (i dalje) veliki postotak ne treba čuditi jer je riječ o pojavi koja se doista često viđa – već sam rekao da lično poznajem bar petnaest ljudi koji su vidjeli NLO na razne načine, od vrlo bliskog susreta do posmatranja neobičnih manevara na noćnom nebu.
- Hvala na intervjuu! Želim Vam sreću u nastavku rada i nadam se da ćemo ostati u kontaktu.
MIŠAK: Hvala  i tebi . Bok.
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno