Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

CRNO VINO

18 Ruj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
crno_vinoCrno vino i čokolada poboljšavaju rad mozga

Najnovije je istraživanje pokazalo da su crno vino i čokolada dobri za um jer polifenoli koje sadrže proširuju krvne žile te ubrzavaju protok krvi do mozga

Čašica crnog vina savršen je završetak dobre večere, a ukoliko nakon toga pojedemo i par kockica čokolade poboljšat ćemo i rad mozga. Najnovije je istraživanje pokazalo da su crno vino i čokolada dobri za um, jer polifenoli, biljni sastojci kojih ima u izobilju u crnoj čokoladi i vinu, proširuju krvne žile te ubrzavaju protok krvi do mozga.

One koji uživaju u vinu i čokoladi vjerovatno će razveseliti činjenica da su polifenoli učinkovitiji u kombinaciji nego kada se konzumiraju pojedinačno. Drugim riječima, crno vino je bolje piti ako uz njega pojedete i par kockica čokolade.

Ova teorija je nastala uspoređivanjem rezultata dvaju istraživanja provedenih na Sveučilištu Northumbria. U prvom su zdravim odraslim osobama rađeni  testova nakon uzimanja kapsule resveratrola, "čudotvornog sastojka" koji se nalazi u crnom vinu. Skeniranje mozga ovih ljudi pokazalo je da krv brže cirkulira nakon uzimanja resveratrola. Dodaci, međutim, nisu poboljšali njihovu mentalnu aktivnost, vjerojatno zbog toga što se test provodio na mladim i zdravim osobama.

Značajnija su se poboljšanja, međutim, primijetila kod starijih osoba, kaže Emma Wightman, jedna od istraživača, jer brzina protoka krvi u mozgu opada s godinama.

Oni koji su se ponadali da mogu unijeti dovoljno resveratrola ispijanjem čašice vina će se razočarati. Za unos veće količine resveratrola trebali bi popiti nekoliko flaša, što bi više štetilo nego koristilo  zdravlju. No, koncetrat rasveratrola u kapsulama može se naći u prodavaonicama zdrave hrane i ljekarnama.

Dr. Christal Haskell je radila slične testove na grupi dobrovoljaca kojima je davala čokoladne napitke bogate različitim polifenolima te je utvrdila da su učesnici istraživanja lakše i točnije rješavali mentalne zadatke te radili mnogo brže.

Doze polifenola koje su konzumirali učesnici ovog istraživanja jednake su onima koje se nalaze u pet do deset redova čokolade koje možete pojesti dnevno. No, navodi se kako bi daljnje istraživanje moglo pokazati da su i manje količine čokolade također blagotvorne.

Budući da je čokolada bogata masnoćama i šećerom preporučuje se da se ona jede kao dio uravnotežene prehrane, bogate smeđom rižom, mahunarkama, voćem i povrćem, upozoravaju istraživači.

 

Autor

Tonko Vulić

preuzeto sa

http://zdravzivot.com.hr

 

 

 

Budući, da je ,čokolada ,bogata masnoćama ,i šećerom preporučuje

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno