Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Čovjek največa opasnost,a ne smak svijeta

30 Sij 2012
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
smak_svjeta

HRVATSKI ASTRONOM
Kakav nam smak svijeta realno prijeti?
U posljednje smo vrijeme svjedoci pravog cunamija katastrofičnih prognoza o smaku svijeta

Prošle je godine Zemlja tako preživjela dvije najave apokalipse koje je lansirao 90-godišnji radijski propovjednik Harold Camping. Svojim praznim najavama o smaku svijeta Camping je uznemirio javnost i 1988. te 1994. godine, a s lansiranjem vijesti o apokalipsi nastavio je i u svibnju prošle godine. Nakon što se, kako je rekao, 'malo preračunao', Camping je najavio i konačan smak svijeta koji se, prema njegovim predviđanjima, trebao dogoditi u listopadu 2011. Unatoč crnim prognozama, naš je planet dočekao 2012, no upravo su nju katastrofičari, tumačeći predviđanja drevnih Maja, proglasili posljednjom godinom čovječanstva. Poznati hrvatski astronom Korado Korlević poručuje da su apokaliptične teorije temeljene na interpretacijama zapisa iz povijesti čista prevara, ističući da opasnost za Zemlju predstavljaju erupcije supervulkana, klimatske katastrofe, biološke katastrofe, nuklearni ratovi te udari asteroida i kometa, ali i sam čovjek koji je opasan za biosferu.

S početkom nove godine za mnoge je počelo i novo 'odbrojavanje'. Prema nekim predviđanjima temeljenim na zapisima Maja, tko zna koja po redu apokalipsa trebala bi se dogoditi 21. prosinca 2012. Znanstvenici pak tvrde da Maje u svom kalendaru u 2012. godini nisu predvidjele katastrofu globalnih razmjera, već samo neke promjene na Zemlji. Na sporne teorije o smaku svijeta osvrnuo se i profesor Korado Korlević, koji tvrdi da se ne treba povoditi za apokaliptičnim teorijama jer je sasvim jasno da se radi o prevari.

'Napravljena je prava analiza kalendara Maja te se ispostavilo da sve teorije o kraju svijeta 2012. godine, temeljene na navodnim predviđanjima u majanskom kalendaru, počivaju na pogrešnoj i površnoj interpretaciji. Kada se analizira kalendar i cijeli zapis, vidi se da se radi o prevari', zaključio je Korlević na nedavno održanom predavanju na temu 'Kraj svijeta ili propala proročanstva?'.
Korlević je pojasnio da je izvornu priču o tome da su Maje prorekle kraj svijeta u 2012. godini 'servirao' još 2006. godine američki neohipi Daniel Pinchbeck u knjizi '2012. - Povratak pernatoga zmaja'. Čitava se priča temelji na nepotpunom zapisu iz Tortuguere u kojemu se opisuje ritual odlaska velikog kralja. Međutim, prema vjerovanju Maja, veliki se kraljevi reinkarniraju i njihovim povratkom započinju novi ciklusi te se tako najava odlaska jednog kralja ne može tumačiti kao najava kraja svijeta. Pored toga, na hramu zapisa iz grada Palenque, koji je u Pinchbeckovoj interpretaciji zanemaren, u daljoj se budućnosti najavljuje dolazak sljedećeg kralja i početak novog ciklusa u majanskom kalendaru te je i iz toga jasno da spomenuti zapisi starih Maja ne sadrže proročanstva o smaku svijeta u ovoj godini.

Korlević je zaključio da najveće opasnosti za čovječanstvo ne leže u događajima koji se temelje na interpretacijama zapisa iz povijesti. Ipak, to ne znači da našem planetu ne prijete opasnosti iz svemira, zbog čega se redovito prate zbivanja. Postoje tako i deseci različitih suvremenih teorija o smaku svijeta, od one o pomaku osi Zemlje, gravitacijskih poremećaja Zemlje zbog poravnanja dvaju najvećih planeta, Jupitera i Saturna; teorije o promjenama u magnetskom polju Sunca, prema kojima će solarne baklje spaliti Zemlju; teorije o zamjenama magnetskih polova Zemlje, što bi po nekima moglo dovesti do izumiranja ljudske vrste, sve do teorija o kobnoj crnoj rupi u središtu galaksije, o smrtonosnom gama zračenju izbačenom nakon eksplozije zvijezdine jezgre te mogućim udarima asteroida.

'Za život na Zemlji opasnije su erupcije supervulkana, klimatske katastrofe, biološke katastrofe, nuklearni ratovi ili udari asteroida i kometa. Od svih navedenih scenarija, udar asteroida u Zemlju je najopasniji, no samo zato što je moguće statistički odrediti vjerojatnost da se to dogodi. Ipak, ona nije velika. Primjerice, trenutno vjerojatnost udara tijela promjera jedan kilometar u Zemlju iznosi 1:200.000 i svakim se danom, s novim saznanjima, smanjuje. Više ne postoji mogućnost da u Zemlju udari asteroid golemih dimenzija, od primjerice 100 kilometara, iako su takva tijela u dalekoj prošlosti udarala u Zemlju i time utjecala na njezino formiranje', pojašnjava Korado Korlević.
Dodaje da se u novije vrijeme vjerovanje o kraju svijeta povezuje i s velikim planetom Nibru, iako za njegovo postojanje nema znanstvenih dokaza. Taj 'dvanaesti planet' prvi spominju Sumerani, a njegovo postojanje možemo utvrditi jedino na astronomskim pečatima tog vremena.

'Nemoguće je da nam se približava tijelo veće od Jupitera, a da ga mi s današnjom tehnologijom ne vidimo', tvrdi prof. Korlević.

Iako o kraju svijeta razmišljamo kao o iznenadnom događaju velikih razmjera koje čovječanstvo neće preživjeti, poznati hrvatski astronom iz Višnjana naglašava da najveću prijetnju danas predstavljaju socijalna neravnoteža i kulturni kolaps koji zaustavlja napredak civilizacije.

'Čovjek je opasan za biosferu, a svako nasilje u tom pravcu višestruko ćemo platiti', poručuje Korlević, pozivajući na logičnije i opreznije promišljanje o svijetu oko nas te opasnostima koje nam prijete, umjesto povođenja za praznim apokaliptičnim teorijama.

autor
Sanja Rapaić
preuzeto sa
http://www.tportal.hrIako, o kraju, svijeta, razmišljamo ,kao o iznenadnom
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno