Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

TREST ĆE SE HERCEGOVINA

08 Lip 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
hercegovina

Snažni potresi očekuju hercegovinu:posljedice će biti strašne,tisuče zrtava,a zgrade će padati kao kule od karataJEDAN od najpoznatijih seizmologa s područja bivše Jugoslavije, Drago Trkulja, u razgovoru za portal Haber.ba kazao je kako je i područje BiH ugroženo zbog potresa. U slučaju da banjolučku ili trebinjsku regiju pogodi potres od 6 stupnjeva po Richteru, u potpunosti bi mogli biti uništeni cijeli gradovi, a broj žrtava mjerio bi se u tisućama.

"Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banju Luku, ali i područje istočne Hercegovine, u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluotoka. Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada, kao kula od karata, popadati većina zgrada koje su pravljenje od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom razdoblju ne ispunjava standarde za projektiranje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi potres snage šest stupnjeva po Richteru, ali i nešto slabiji, kao što je onaj koji je prije dvije godine pogodio Kraljevo, u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada", upozorava Trkulja u razgovoru za Haber.ba.

Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH kažu kako su pod velikim rizikom područja Banje Luke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.

"Veliki dio BiH može se smatrati potencijalnim epicentrom snažnih potresa, ali su ove regije tradicionalno najugroženije. U BiH se godišnje registrira oko 1100 potresa slabijih od 2,5 stupnjeva po Richteru. Realno je očekivati da u sljedećih 50 godina ova područja pogode potresi snage oko 5,5 stupnjeva Richterove ljestvice, a tijekom stoljeća i oni sa snagom od šest stupnjeva", kazao je za portal Haber seizmolog Gorušanin.autor
R.J.
preuzeto sa
http://www.index.hr
Veliki, dio BiH, može se, smatrati, potencijalnim epicentrom
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno