Nedjelja 28 Studeni 2021

Pretraga

KRAJ MODERNE TEHNOLOGIJE ILI POČETAK JOŠ BOLJE

21 Lip 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rudnik

 

 

Dolazi li kraj modernim tehnologijama?
Bez rijetkih metala nema moderne tehnologije, a Kina koja je glavni dobavljač tih sirovina kaže kako je njeno rudno bogatstvo skoro pa presušilo.
Rijetki metali esencijalni su za funkcioniranje moderne tehnologije, od mobitela i računala, preko lasera i baterija, do rendgen uređaja i magnetnih rezonatora, a Kina koja pokriva 98 posto svjetske potražnje za tim sirovinama javlja kako se njeno rudno bogatstvo dramatično smanjilo.
Ako je ova vijest istinita Kina bi uskoro mogla ograničiti izvoz rijetkih metala poput lantana, europija, erbija i neodimija što bi gotovo izvjesno višestruko povećalo cijenu modernih uređaja, a sasvim je moguće da dođe i do kompletne obustave njihove proizvodnje.
Kineska vlada tvrdi kako je u trenutnim nalazištima ostalo oko 33 posto rijetkih metala.
To znači da bi u bliskoj budućnosti mobiteli, televizori, kamere, računala i dijagnostički pregledi mogli postati luksuz koji si mnogi neće moći priuštiti.
Prema službenom izvještaju kineske vlade, njihova zemlja je zbog rijetkih elemenata platila visoku cijenu što se tiče pretjerane eksploatacije, zagađenja okoliša, nezdravih tvornica i pomahnitalog krijumčarenja.
Zastarjele tehnike iskopavanja i obrade materijala ozbiljno su zagadile okoliš te uzrokovale brojne prirodne katastrofe.
Pošto Kina ima 23 posto svjetskih zaliha rijetkih materijala, a drži 98 posto svjetskog tržišta tim sirovina, vlada s prosvjeduje što cijena tih ruda nije proporcionalna vrijednosti koju oni imaju za tehnološku industriju.
M.B.
Preuzeto sa
To znači, da bi, u bliskoj, budućnosti, mobiteli

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno