Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Planet Ceres

24 Sij 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  

ZAGONETNI PLANET CERES ISPUŠTA PARU IZ LEDENE POVRŠINE Bi li to mogao biti gostoljubiv planet?


WASHINGTON - Patuljasti planet Ceres, jedan od najzagonetnijih tijela u sunčevom sustavu, ispušta vodenu paru sa svoje neobične, ledom pokrivene površine, priopćili su znanstvenici i pitaju se je da li bi taj planet mogao biti gostoljubiv
Koristeći Herschel infracrveni svemirski teleskop Europske svemirske agencije (ESA), znanstvenici su uočili oblake vodene pare koji povremeno kuljaju s Ceresa, najvećeg tijela u asteroidnom pojasu između orbita Marsa i Jupitera.

Za oko godinu dana, NASA-ina svemirska letjelica Dawn bi trebala posjetiti Ceres, tijela promjera 950 kilometara, manje od trećine veličine Mjeseca, ili otprilike veličine Velike Britanije. Radi se o najvećem asteroidu u Sunčevom sustavu, ali je klasificiran kao patuljasti planet. U usporedbi s Plutonom, koji je nedavno klasificiran kao patuljasti planet, Ceres je 14 puta manji.
"Ovo je prvi put da je voda nedvosmisleno uočena na Ceresu ili na bilo kojem drugom nebeskom tijelu u asteroidnom pojasu, što dokazuje da Ceres ima ledenu površinu i atmosferu", kazao je Michael Kalppers iz ESA-e.

Pitanje je što uzrokuje oblake vodene pare na dva mjesta na Ceresu, a jedna je ideja da Sunce ponekad dovoljno ugrije dijelove ledene površine i topi ih, zbog čega se površina isparava. Postoji još jedna teorija koja govori da postoji tekuća voda ispod zamrznute površine te da para prodire iz gejzira ili ledenih vulkana. Dramatični gejziri uočeni su na Enceladusu, jednom od unutrašnjih mjeseca golemog prstenastog planeta Saturna.

Ceres je otkriven 1801., više od stoljeća prije otkrića Plutona 1930.

 

preneseno sa
http://www.jutarnji.hr


 

     

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno