Četvrtak 21 Listopad 2021

Pretraga

3d srce

03 Svi 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

3d srce

Revolucija u medicini: Moguće je 'isprintati' srce?!
Znanstvenici sa Sveučilišta Louisville najavili su kako bi uskoro mogli izraditi biopovršno srce (bioficial heart), odnosno umjetno 3D isprintano funkcionalno srce.

Tim znanstvenika pod vodstvom Stuarta Williamsa, koristit će žive stanice srca potencijalnog pacijenta za transplantaciju u kombinaciji s umjetnim materijalima kako bi stvorili u potpunosti funkcionalno 3D isprintano srce.

 

Anthony Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forrest, smatra kako bi takva kombinacija 3D printanja mogla revolucionarizirati način na koji se kompleksni organi integriraju u tijela transplantacijskih pacijenata, prenosi Newsweek.

'Potencijalne prednosti su pristupačnost i dostupnost. Više pacijenata kojima su potrebni organi imati će pristup tim organima. Moguće je da će biti smanjene šanse odbacivanja organa... Postoji i manja šansa za prenošenje bolesti', rekao je Atala.

Proces printanja srca uključuje postavljanje nekoliko slojeva materijala kako bi se stvorili trodimenzionalni objekti. Može se koristiti za proizvodnju gotovo svega što možemo zamisliti, a medicinske implikacije su goleme. Ista tehnika se već koristi za izradu proteza udova te umjetnih kostiju.

Podsjetimo da su prije dva mjeseca kirurzi u Nizozemskoj uspješno ugradili 3D isprintani gornji dio lubanje 22-godišnjoj pacjentici.

Pravi izazov za tu tehnologiju printanja organa jest, posebice u SAD-u, koliko dugo će trebati FDA-u da odobri organe uzgojene u laboratoriju koji bi se mogli transplantirati pacijentima.


preneseno sa
http://dnevnik.hr

 

 

 

 

Potencijalne prednosti, su pristupačnost, i dostupnost. Više pacijenata, kojima su, potrebni organi

  

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno