Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

ISITINA NA VIDJELO

18 Sij 2017
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cia dokumenti

 

TEŠKO DOSTUPNI DOKUMENTI


LETEĆI TANJURI, PROJEKT STARGATE, TITO I 'USTASHI' Arhivu s više od 800.000 nekad tajnih dokumenata CIA-e od danas je moguće pretraživati na internetu

Američka Središnja obavještajna agencija CIA danas je otvorila za javnost bazu podataka u kojoj se nalazi oko 13 milijuna stranica dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Među gotovo 800.000 datoteka nalaze se CIA-ini izvještaji o viđenjima NLO-a, o kontroverznom projektu STARGATE (Zvjezdana vrata) u kojem je CIA eksperimentirala s parapsihološkim sposobnostima, te brojni izvještaji o vladama i strukturama u istočnoj Europi.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, javnost je jako teško dolazila do njih.

Dokumenti su bili dostupni samo na četiri računala u maloj sobi knjižnice Nacionalnog arhiva u Marylandu, između 9 i 16 sati radnim danom.

Neprofitna organizacija MuckRock, koja se zalaže za slobodu informacija, tužila je CIA-u kako bi ju prisilila da datoteke učini dostupnima online, što je trajalo dulje od dvije godine.

U isto vrijeme, novinar Mike Best je prikupio više od 15.000 dolara u donacijama kako bi fizički otišao u arhiv i potom printao i skenirao dokumente, te ih stavio online jedan po jedan.

CIA je popustila u studenom prošle godine, i najavila kako će svi materijali uskoro postati dostupni javnosti.

Stranice arhive moguće je pretraživati po ključnim riječima, a domaću će javnost vjerojatno zanimati serija izvještaja o hrvatskoj dijaspori i njenim vezama s ustaškim pokretom, kao i redoviti izvještaji o funkcioniranju i organizaciji SFRJ.

Cijelu arhivu možete pogledati OVDJE.

preneseno sa
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/leteci-tanjuri-projekt-stargate-tito-i-ustashi-arhivu-s-vise-od-800.000-nekad-tajnih-dokumenata-cia-e-od-danas-je-moguce-pretrazivati-na-internetu/5523171/

 

 

 

 

 


Iako je, s većine, dokumenata, oznaka, tajnosti, skinuta, još, sredinom, 90-ih godina, prošlog

 

 

 

 

 

 

        

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno