Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Dinosaure nije uništio asteroid

30 Tra 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Čini se da popularna teorija prema kojoj je izumiranje dinosaura uzrokovao udar asteroida, više 'ne drži vodu'.

dinosauri

Katastrofičan scenarij o udaru nebeskog tijela u Zemlju prije 65 milijuna godina postao je posljednjih desetljeća opće prihvaćen čak i u školskim udžbenicima. Na njemu se temelji i animirani film kompanije Disney. Znanstvenici su bili uvjereni da je njegov krunski dokaz krater Chicxulub u Meksiku. Naime, u slojevima ispod razmeđe razdoblja krede i tercijara, u kojoj se dogodilo veliko izumiranje, stručnjaci su pronašli tragove rastopljenih stijena i zaključili da su ova dva događaja povezana.

više iz rubrike ZNANOST

Međutim, novi uzorci tla iz golemog kratera promjera oko 180 kilometara pokazuju da se udar dogodio oko 300.000 godina prije izumiranja dinosaura, a rezultati su predstavljeni u posljednjem broju časopisa Journal of the Geological Society.

Autorica studije, profesorica Gerta Keller sa Sveučilišta Princeton zaključila je da su izumiranje dinosaura najvjerojatnije izazvale vulkanske erupcije u području Dekana u Indiji. One su u atmosferu ispustile goleme količine prašine i plinova koji su mogli blokirati sunčeve zrake odnosno izazvati vrlo jak efekt staklenika. Naime, znanstvenici tvrde da vulkani mogu izazvati i prolazno hlađenje i dugoročno zagrijavanje atmosfere zbog velikih količina CO2 koje izbacuju u nju.

Pristaše teorije asteroida, međutim, tvrde da se udar i izumiranje dinosaura u sedimentnim zapisima samo čine vremenski udaljenim te da su za to krivi potresi i tsunamiji koji su izazvali promjene u slojevima.

Profesorica Keller odgovara kako je problem teorije o tsunamiju to što se pješčenjak nije taložio satima ili danima, kako bi se očekivalo u tom scenariju, već tijekom vrlo dugog razdoblja.

Njezin tim također je otkrio da udar asteroida u Meksiku nije imao tako pogubno djelovanje na vrste kako se vjerovalo. Naime na jednoj lokaciji u El Penonu pronađene su 52 vrste živih bića ispod sloja u kojem se dogodio udar, te iste te 52 vrste u slojevima iznad onog u kojem su pronađene kapljice rastopljenih stijena.

„Otkrili smo da udar u Chicxulubu nije prouzročio izumiranje nijedne vrste“, rekla je profesorica Keller i dodala kako ovi rezultati ne bi trebali predstavljati veliko iznenađenje jer se nijedno veliko izumiranje u povijesti ne može povezati s kraterima, odnosno asteroidima.  (njd)

Izvor jutarnji.hr

Za vas odabrao miro-sinj

što, je, ubilo, dinosaure, komet, udario, u, zemlju

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno